Ovaj savršen recept za najbolju pitu od jabuka ikad dala mi je moja prijateljica Vesna Miletić, vlasnica restorana Tač i vrsna kuharica. Pita me osvojila u prvom zagrizu, tako sočna, meka, fina, prhko tijesto topi se u ustima... mmmm... Uživajte!
Recept: Pita od jabuka
Vrijeme pripreme: 30-ak minuta
Vrijeme stajanja tijesta: barem pola sata
Vrijeme pečenja: 30-ak minuta
Temperatura pećnice: 180C
Četvrtasti kalup 30 x 25 cm
Prhko tijesto:
- 30 dag glatkog brašna (prosijano)
- 20 dag putra
- 10 dag šećera (ili meda ili nekog drugog sladila) – osobno uvijek stavim manje
- 3-4 žumanjka
- 1 prašak za pecivo (može i ne mora)
Za premaz biskvita:
- Domaća marmelada od marelica
Fila:
- 5 nešpricanih jabuka (naribanih s korom) – bilo kojih
- 2 - 3 vanilin šećera
- 2 žličice cimeta
- 3-4 bjelanjka
- 1-2 žlica štaub šećera
- prstohvat soli
- 2-3 žlice kokosa – prema želji (može i ne mora)
1. Od navedenih sastojaka umijesite prhko tijesto, odvojite ga u 2 dijela.
2. Malo veći dio obložite prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata, a malo manji dio u foliji stavite u zamrzivač.
3. Zagrijte pećnicu na 180C.
4. Četvrtasti kalup obložite masnim papirom, nakon pola sata izvadite tijesto iz hladnjaka i razvucite ga te rasporedite u kalup na masni papir.
5. Premažite otopljenom marmeladom od marelica i stavite u zagrijanu pećnicu.
6. U međuvremenu krupno naribajte nešpricane jabuke s korom i stavite ih u tavu, pospite vanilin šećerima i cimetom pa miješajte dok ne ispari sva voda iz njih. Stavite na tanjur ili tacnu da se hlade.
7. Izvadite iz pećnice polu-pečeno tijesto.
8. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajte malo soli i štaub šećer pa pomoću žlice vrlo oprezno pomiješajte s ohlađenim jabukama.
9. Rasporedite smjesu na izvađeno toplo polu-pečeno tijesto iz pećnice.
10. Prema želji pospite kokosom.
11. Izvadite drugi dio spremljenog tijesta iz zamrzivača i direktno ga krupno ribajte po vrhu kolača ravnomjerno ga raspoređujući tako da tijestom prekrijete cijeli vrh kolača.
12. Stavite kolač u zagrijanu pećnicu i pecite oko 25 minuta, odnosno dok vrh ne postane zlatno-smeđi tj. kolač gotov. Ohladite ga sat, dva, idealno što duže (ali na sobnoj temperaturi) pa narežite na kocke i poslužite sa šlagom ili sladoledom od vanilije.