Recept: PITA OD TAMNE ČOKOLADE
Za ovim kolačem, svi moji ukućani su ludi! Klinke obožavaju. Lijepo se reže, savršeno ide sa sladoledom ili šlagom, a kad se još prelije s toplim umakom od šumskog voća... - savršeno!
Prhko tijesto:
- 25 dag brašna
- 12,5 dag hladnog putra iz hladnjaka
- 5 dag šećera
- 1 žumanjak
- 1 žličica jogurta ili kiselog vrhnja
- naribana limunova korica
Fila:
- 14 dag putra
- 15 dag tamne čokolade za kuhanje (70 – 80% kakaa)
- 8 žlica kakaa u prahu
- cimet
- 4 jaja
- 20 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice meda
- 3 žlice kiselog vrhnja
Tijesto: od svih sastojaka ručno zamijesite prhko tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Tijesto razvaljajte (pomoću prozirne folije) i stavite u kalup tako da obložite stijenke i dno, a višak tijesta odstranite. Ispikajte dno vilicom i stavite kalup s tijestom u hladnjak barem na 15-ak minuta kako se tijesto u pečenju nebi smanjilo i povuklo s krajeva stranice. Zagrijte pećnicu na 180 C, a kad se pečnica zagrije pecite tijesto 15-ak minuta. Ohladite ga, a pećnicu smanjite na 150 stupnjeva.
Fila: na pari zajedno rastopite čokoladu, putar i kakao pa ostavite da se prohladi. Posebno umutite jaja sa šećerom, zatim dodajte med i vrhnje pa ulijte otopljenu čokoladu i promiješajte. Sipajte filu na pečeno tijesto i pecite još u zagrijanoj pećnici na 150 C oko 40 minuta.
Napomena:
Pitu možete jesti mlaku ili hladnu. Servirajte je uz tučeno slatko vrhnje i topli umak od šumskog voća (marmeladi dodajte malo vode pa je promiješajte i zagrijte).