Iako je vrijeme kestena kratko, ako ga zamrznete, možete ga imati i tijekom godine, što je savršeno za sve kestenoljupce. S njim možete puniti palačinke, praviti salamice, rolade, kuglice, razne kolače, namaze, umake, ali i puniti puricu, raviole, roščiće, knedle, raditi njoke...
Recept: Domaći kesten pire
Za: 5 osoba
Vrijeme pripreme: 30 minuta (ako imate već očišćenu jezgru, ako nemate najteži dio posla bit će oguliti kestene)
- ½ kg kuhanih oguljenih kestena
- 10 dag šećera (ili neko drugo sladilo ako ne jedete šećer)
- 0,4 dl ruma
- 1 aroma vanilije (ako nemate, možete zamijeniti vanilin šećerom)
½ l tučenog slatkog vrhnja
komadići čokolade - prema želji za ukras
Skuhajte i ogulite kestene ili kupite već gotovu očišćenu jezgru pa je usitnite u blenderu. Prokuhajte šećer (par minuta) u malo vode da dobijete sirup. Sklonite s vatre i dodajte rum i aromu vanilije. Pomiješajte i ohladite sirup te ga postepeno dodajte kestenima. Propasirajte ga i servirajte s tučenim slatkim vrhnjem te prema želji ukrasite komadićima čokolade.
Pire možete potamniti ako u njega dodate malu žličicu kakaa.