Ovo ljeto sam upoznala jednu vrlo dragu i zanimljivu osobu, izvrsnu domaćicu i kuharicu koja radi slastice za "prste polizati" gospođu Senu Tahiri, svekrvu poznate glumice Ane Begić... Od svih kolača koje je priredila izabrala sam ovu ultimativnu kremšnitu (njem. Cremeschnitte) u koju se kunu svi koji su je probali... Ako imate recept za bilo kakvu kremšnitu, bilo zagrebačku s redom šlaga i čokoladnim preljevom ili onu najpoznatiju samoborsku bez šlaga, stavite je postrani ili bacite... Slobodno. Ovo je daleko najbolji recept, provjereno.
NAJBOLJE KREMŠNITE, Sena Tahiri, Zagreb
Vrijeme pripreme: oko 1 sat
Temperatura pećnice: 180C
- 10 žumanjaka
- 20 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 l mlijeka
- 2 dag želatine u listićima
- 1/2 l biljnog šlaga
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 1 lisnato tijesto
Izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte mlijeko i kuhajte. U prokuhanu kremu dodajte otopljenu želatinu. Ohladite na sobnoj temperaturi. Zagrijte pećnicu na 180C. Izmiksajte biljni šlag i lagano ga miješajući dodajte u žutu kremu. Stavite u hladnjak.
U međuvremenu dok se krema hladi, u zagrijanoj pećnici ispecite 2 kore od lisnatog tijesta (jednu po jednu).
Kada se krema u hladnjaku počne zgrušnjavati, prelijte je preko prve pečene kore i stavite u hladnjak da se stisne. Izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag i rasporedite ga po žutoj kremi pa na vrh stavite drugu pečenu koru i oprezno oštrim nožem izrežite na kocke. Pospite štaub šećerom i poslužite.
Naravno, na vrh možete preliti i čokoladnu glazuru i dobit ćete prave zagrebačke kremšnite!