Recept: Jednostavna crno-bijela torta bez brašna
Ovaj savršen recept za vrlo jednostavnu čokoladnu tortu čije se pola smjese peče, a pola je krema dobila sam prije par godina od moje prijateljice Daniele Vuletić, Deni. Napravila ju je za jedan naš babinjak i od tada je postala naša omiljena torta koju sve često radimo kad nemamo puno vremena za kuhanje ove ili one kreme jer je jako ukusna i fina, jednostavna, brzo se napravi i nema neke pretjerane nauke.
Tko bi rekao da je to moguće da se jedan dio smjese peče, a drugi dio iste smjese je krema? Dvije muhe jednim udarcem! Deni radi sa 6 jaja jer radi u manjem kalupu i torta je tanja, ali ako imate puno ukućana/gostiju i veliki kalup za tortu, možete napraviti i s duplom dozom svih sastojaka (u zagradi).
Vrijeme pripreme: 30-ak minuta
Vrijeme pečenja: 30-ak minuta (40-ak minuta ako je dupla doza)
Temperatura pećnice: 185C
Okrugli kalup za torte promijera 24 cm - manji ( 28 cm veći kalup)
Biskvit/krema u jednom:
- 6 jaja (ili 12 jaja)
- 20 dag štaub šećera (ili 40 dag)
- 20 dag putra (ili 40 dag)
- 10 dag badema ili oraha (ili 20 dag)
- 3 žlice kakaa (ili 6 žlica)
- 10 dag čokolade za kuhanje (60%) (ili 20 dag)
Gornji bijeli sloj:
- 2 dl tučenog slatkog vrhnja (ili 4 dl)
Premaz kalupa:
- mrvice keksa ili prezle
Zagrijte pećnicu na 185C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pjenasto izmiksajte putar. Posebno umutite žumanjke i šećer pa dodajte putar, mljevene bademe, kakao i rastopljenu čokoladu. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg i ručno lagano dodajte u smjesu. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio stavite u putrom premazan i mrvicama keksa posut kalup za tortu i pecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata. Probajte čačkalicom jeli biskvit pečen, ako lagano izlazi bez mrvica smjese, pečen je.
Drugi dio smjese spremite u hladnjak. Kad se ohladi pečeni biskvit, premažite ga ostatkom smjese iz hladnjaka i ponovo stavite u hladnjak. Od slatkog vrhnja i malo štaub šećera umutite čvrsti šlag (prema potrebi dodajte učvrščivač). Ravnomjerno rasporedite zadnji sloj torte - šlag i stavite u hladnjak do serviranja, idealno preko noći. Prema želji naribajte čokoladu na šlag.
*Ako niste ljubitelj šlaga, izostavite ga, tortu pospite naribanom čokoladom ili napravite čokoladnu glazuru te svaku šnitu servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije.