Top 5 najboljih istarskih restorana koje morate posjetiti

| Wine and dine |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Najbolji istarski restorani
Najbolji istarski restorani

Savršen način da u potpunosti osjetite bogatstvo slasnih okusa i mirisa Istre jest da uđete u bilo koji od brojnih istarskih restorana i barova te kušate gastronomska blaga istarske regije. Pomno odabran trio gastronomskih znalaca, okupilo se na internetskoj stranici istraexperience.com te doslovce kušao sve što istarski poluotok može ponuditi.

Uz najbolja maslinova ulja, pripremu predivnih svježih specijaliteta od morskih plodova ili uz čašu bilo kojeg iz izvrsne ponude poznatih lokalnih vina, na toj ćete stranici pronaći upravo ono što tražite od kuhinje koja slovi kao intrigantno snažna, strastvena i intenzivna. Za one željne mediteranskog okusa s primjesom kontinentalnog utjecaja – nećete biti razočarani jer je istarska kuhinja nesumnjivo oduvijek bila spoj ukusnih blaga s nizom kontrasta koji uvijek uspijevaju gostima ponuditi nešto novo na jelovniku. 

Danas smo izdvojili 5 najboljih istarskih restorana po ocjenama koje smo pronašli na IstraExperiencu - vjerujte, nećete požaliti ako ih posjetite.

1. San Rocco Blue Istria Menu (Brtonigla)

San Rocco Blue Istria Menu (Brtonigla)
San Rocco Blue Istria Menu (Brtonigla)

U sklopu istoimenog boutique hotela u Brtonigli nalazi se poznati restoran San Rocco, gdje vas u središtu jedne od gastronomski najrazvijenijih regija istarskog poluotoka očekuje kreativna i inovativna kuhinja koja kombinira različite arome i okuse Istre.

U restoranu San Rocco tradicionalna istarska jela predstavljena su na suvremen način, a činjenica da je restoran član udruge Jeunes Restorateurs d'Europe dovoljno govori o tome da su standardi usluge i pripreme hrane postavljeni vrlo visoko. U pripremi jela rabe se zdrave namirnice kontroliranog podrijetla iz domaće proizvodnje, a valja izdvojiti maslinovo ulje San Rocco i obiteljski vinski ocat. Jelovnik skriva vrhunske gurmanske delicije poput pjenaste juhe od divljeg brancina, pečenih kvarnerskih škampa na posteljici od leće sa svježom skutom, kreme od krumpira s crnim istarskim tartufom i brancina s tartufima.

Ručak u restoranu San Rocco nije samo obrok, nego pravo gastronomsko iskustvo koje vas vodi na putovanje kroz svijet neistražene istarske kuhinje.

2. Damir i Ornella (Novigrad)

Damir i Ornela (Novigrad)
Damir i Ornella (Novigrad)

U povijesnoj jezgri grada Novigrada nalazi se restoran Damir i Ornella, poznat po izvrsnim ribljim specijalitetima i osobnom pristupu svakom gostu.

Samo šest stolova, koliko ih se u restoranu nalazi, jamči potpunu posvećenost osoblja stvaranju ugodne atmosfere za svakog gosta. Geslo je restorana „Iz mora na stol“ jer se u pripremi jela koriste isključivo svježa riba i ostale izvorne istarske namirnice. Riba se priprema sirova, iznimno jednostavnim i inovativnim načinom koji su vlasnici nazvali „mediteranski sashimi“ po uzoru na japansku kuhinju te su tako dali posve novu dimenziju tradicionalnoj istarskoj i mediteranskoj kuhinji.

Jedinstven način poslovanja izdvaja restoran Damir i Ornella kao mjesto na kojem je gost na prvom mjestu, stoga nas posjetite i uživajte u nezaboravnom gurmanskom iskustvu.

3. Restoran Wine Vault (Rovinj)

Restoran Wine Vault (Rovinj)
Restoran Wine Vault (Rovinj)

Restoran Wine Vault u Rovinju nalazi se u sklopu luksuznog hotela Monte Mulini i jedno je od omiljenih okupljališta ljubitelja vrhunske kuhinje i sofisticiranih gurmanskih delicija.

Ponuda restorana može se opisati na vrlo jednostavan način: tradicionalna francuska kuhinja predstavljena na moderan način. Obrok u restoranu Wine Vault objedinjuje najbolje od onoga što se očekuje od fine dining restorana najviše kategorije. Posebno je atraktivno iskustvo objeda na ekskluzivnom stolu prigodno nazvanom Chef's Table, gdje gosti mogu kušati jela koja je osobno pripremio šef kuhinje. U pripremi se rabe isključivo namirnice provjerene kvalitete, a za vino je zadužen educirani sommelier koji bira jedno od vina iz bogate ponude domaćih i stranih etiketa.

Posjetite restoran Wine Vault u Rovinju i uživajte u izvrsnim delicijama i popratnim sadržajima luksuznog boutique hotela Monte Mulini.

4. Marina restaurant (Novigrad)

Marina restaurant (Novigrad)
Marina restaurant (Novigrad)

Riblji restoran Marina u Novigradu nije mjesto koje se posjećuje u prolazu kako bi se nešto pojelo „s nogu“, nego mjesto na kojem se gosti prepuštaju uživanju u gastronomskim delicijama Jadranskog mora i Istre.

U ugodno uređenom interijeru poslužuju se najukusniji specijaliteti pripravljeni isključivo od svježe ribe ulovljene toga dana, uz najkvalitetnija istarska i strana vina te maslinovo uljelokalnih proizvođača. Iz bogatog jelovnika valja izdvojiti jela od sirove ribe, sipu crumble i jedinstveni burek od škampa. Za pripremu obroka zadužena je Marina Gaši, supruga vlasnika i kuharica odrasla u obiteljskom restoranu svojih roditelja, dok će vino koje najbolje prija uz vaš obrok izabrati vlasnik Davor Buršić, sommelier s bogatim iskustvom u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Posjetite Novigrad i uživajte u bogatstvu mediteranske kuhinje u ribljem restoranu Marina.

5. Restoran Zigante (Livade)

Restoran Zigante (Livade)
Restoran Zigante (Livade)

Ime Zigante u Istri je gotovo postalo sinonim za tartufe. U mjestu Livade nalazi se jedan od najpoznatijih restorana s izborom raznovrsnih jela od nadaleko poznatog istarskog crnog i bijelog tartufa, autohtone aromatične gljive koja se svojom kvalitetom svrstava u sam svjetski vrh ponude tartufa.

Osim uživanja u bogatom jelovniku i kvalitetnim vinima, gostima je na raspolaganju razvijena ponuda popratnih sadržaja, kao što su degustacije različitih maštovitih proizvoda na bazi tartufa i četiri vrste maslinovih ulja iz vlastite proizvodnje, razgledavanje replike najvećeg ikada pronađenog tartufa iz 1999. godine, te pokazno traženje tartufa u šumi. Sezona crnog tartufa traje cijelu godinu, a sezona poznatijeg bijelog tartufa od rujna do kraja godine. U tom se razdoblju održava i poznati Sajam bijelog tartufa.

Ukoliko ste ljubitelj jela od tartufa, tada nikako ne smijete propustiti ovaj doživljaj. Livade se mogu smatrati središtem tartufarstva u Istri, a tartufi Zigante spadaju u sam vrh svjetske ponude, čemu svjedoče i brojne nagrade i priznanja.