Ruže kao desert? Zašto ne!

| Wine and dine |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Recept za ovaj desert koji na prvi pogled više izgleda kao dekoracija nego ukusan kolač, otkrili smo sasvim slučajno tražeći, ne biste vjerovali, inspiraciju za dekoraciju doma! Nakon kratkog otkrivanja o čemu se zapravo radi, potekle su nam sline i to ne bez razloga. Ove jabučne ruže koje možete vidjeti u galeriji ne samo da su jednostavne za pripremu, nego i prekrasno izgledaju poslužene na stolu, a uz to su i zdrave i ukusne! Pitate se, može li bolje od toga?

Za njihovu pripremu potrebno vam je prhko tijesto koje možete kupiti i u trgovini no možete ga i vrlo jednostavno napraviti sami (recept u nastavku), marmelada ili džem od marelica, naravno jabuke te malo cimeta i šećera u prahu. A postupak izrade najbolje da prikažemo u slikama.

Kako napraviti jabučne ruže u prhkom tijestu?
Kako napraviti jabučne ruže u prhkom tijestu?

Formula za prhko tijesto je 1:2:3. U prijevodu bi to značilo jedan dio šećera, dva dijela maslaca (masnoće) i tri dijela brašna. Tijesto će vam biti prhkije što je veći udio masnoće u odnosu na brašno, a ako ste dovoljno vješti, radije nemojte dodavati jaja ili vodu. Ipak valjda nadodati kako mala količina tih sastojaka neće previše naškoditi ako vam se sastojci ne žele povezati samo pazite da ih je što manje. Birajte šećer u prahu jer i on pridonosi prhkosti vašeg tijesta. Za ovu vrstu tijesta nije potreban prašak za pecivo.

Nakon što ste napravili (ili odledili) prhko tijesto, razvaljajte ga, premažite marmeladom ili džemom od marelice koji služi kao ljepilo te posložite u niz tanko narezane jabuke posute s cimetom koje bi trebale biti što manjeg obujma kako bi ruža bila što ljepša. Za kraj samo ih zamotajte i postavite u kalup za muffine.

Pecite ih 20 minuta na 180 stupnjeva ili dok se tijesto ne ispeče. Kada ih izdvadite posujte ih šećerom u prahu i to je to! Jedan od najljepših deserata spreman je za kušanje.

Kalup i gotova jabučna ruža
Kalup i gotova jabučna ruža