Savršeni jesenski okusi: juha od bundeve i jabuke

| Wine and dine |

Juha od pečene bundeve i jabuka

Recept za savršenu juhu od pečene buče i jabuka

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta

Vrijeme pečenja: 1 sat

Vrijeme kuhanja: 10-ak minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 1 kg žute bundeve (npr. Cucurbita moschata 'Butternut') 
  • 1-2 pečene jabuke
  • žlica maslinova ulja
  • 1 žlica kimla
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka 
  • mediteranske trave
  • 1 protisnut češanj češnjaka ili češnjak u prahu
  • 1 ljutika sitno nasjeckana (može i ne mora)
  • pola žličice cimeta
  • pola žličice naribanog đumbira
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 2-3 žlice meda ili javorovog sirupa ili smeđeg šećera - za pečenje + 2 žličice za juhu
  • sol
  • cayanski papar
  • 3-4 žlice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje ili mlijeka (prema želji) - može i vegansko vrhnje za kuhanje ili mlijeko od soje
  • sjemenke bundeve - prema želji
  • croutonsi - prema želji
  • hladno prešano bučino ulje ili maslinovo ulje - za posipati po vrhu

Buču (bundevu) zajedno s korom narežite na četvrtine i rasporedite na masni papir za pečenje na kalup. Jabuke prerežite po pola i dodajte buči. Prelijte s malo maslinova ulja, s 2-3 žlice meda i pospite mediteranskim travama. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180C.

Juha od pečene bundeve i jabuka
Juha od pečene bundeve i jabuka

U međuvremenu u loncu na maslinovom ulju podinstajte sitno narezanu glavicu luka i češnjak.

Nakon sat vremena izvadite pečenu buču iz pećnice, izdubite iz kora pire te ga dodajte u lonac s podinstanim lukom i češnjakom. Dodajte konzervu kokosova mlijeka, vode ili jušni povrtni temeljac, prema želji malo mlijeka ili slatkog vrhnja, med ili javorov sirup, posolite, popaprite i dodajte začine prema želji: naribani muškatni oraščić, cimet, kurkumu, đumbir i kiml.  Štapnim mikserom izmiksajte juhu dok ne postane glatka i kremasta, prema potrebi dodajte još tekućine i kuhajte na laganoj vatri još par minuta da se povežu svi sastojci.

Juhu prema želji servirajte uz croutonse (prepržene kockice kruha), bučine sjemenke, a svaku juhu u tanjuru možete zaliti s malo hladno prešanog bučinog ili maslinovog ulja ili dodati žlicu vrhnja.