Za samo pola sata napravite prefino varivo koje će zagrijati dušu i srce vaših najmilijih - varivo s ječmom, grahom i slanutkom!
Za: 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-ak minuta
- 40 dag graha iz konzerve
- 40 dag slanutka iz konzerve
- 20 dag ječma (najbolje namočenog nekoliko sati ili preko noći u vodi, a ako nije, malo dulje kuhati dok ne bude ječam mekani)
- 10 dag špeka
- 2 para kobasica
- nekoliko mrkvi – narezana na kolutiće
- 1 korijen peršina s lišćem, komadić korijena celera - prema želji
- 1 ljuti feferon ili ljuta crvena paprika - prema želji
- 2-3 češnja češnjaka
- 1-2 glavice luka - sitno nasjeckan
- slatka crvena paprika
- 2-3 žlice Lovačke juhe ili kocka povrtne ili goveđe juhe
- 2 - 3 komada lovorovog lista
- malo ulja - za prženje mesa
- sol
- papar
Nasjeckajte luk i podinstajte ga na malo ulja te dodajte narezane kobasice na kolutiće i špek na šnite, dodajte narezanu mrkvu, peršin i celer, češnjak, prema želji i feferon pa ulite hladne vode. Dodajte grah i slanutak iz konzerve te ječam koji ste prethodno namočili u vodi. Dodajte lovor i slatku crvenu papriku, poslite, popaprite te prema želji dodajte kocku povrtne ili goveđe kocke ili Lovačku juhu od Podravke. Poklopite varivo i kuhajte ga na srednjoj temperaturi. Povremeno ga pomiješajte, a pred kraj kuhanja, umjesto klasične zaprške, odvojite 2 šeflje skuhanog variva i izmiksajte ga u blenderu te vratite u varivo. Izvadite peršin i celer te prema okusu još dosolite, začinite ili zaljutite.
*U varivo možete dodati kuhano suho meso ili buncek, kiselo zelje ili repu, mladi špinat ili dinstani poriluk.