Najbolja zobena kaša za doručak

| Wine and dine |

Moja zobena kaša, Suzy Josipović Redžepagić

Što doručkovati?

Prije određenog vremena prijateljica mi je rekla kako zadnjih mjeseci od kada za doručak jede zobenu kašu (i pije više vode nego ikad prije), je konačno dovela u red svoj metabolizam i probudila uspavanu probavu. Ujedno se riješila celulita (!!!???) i smršavila. Nisam mogla vjerovati, zar samo od zobene kaše? A ja godinama izbjegavam doručak i jedem samo do 12 voće jer sam pročitala jednu zgodnu knjigu o zdravlju u kojoj piše kako organizam trebamo svako jutro čistiti samo vodom i voćem i ništa drugo ne jesti da ne pretrpamo i opteretimo organizam jer se prvo mora očistiti od ranijeg dana. Zbunjena sam, netko kaže samo voće do 12 sati, netko - nikad ne preskači doručak...

Uglavnom, u svoj jutarnji obrok (koji više ne preskačem) uvrstila sam i zdravu i nutritivnu zobenu kašu u koju onda dodam po želji i zavisno od raspoloženja voće, bademe, lješnjake, kokosove pahuljice, mak, tamnu čokoladu, sirup agave, javora ili med, ali uvijek ceylonski cimet...

Dakle, za idealan doručak - zobena kaša.

Moja zobena kaša, Suzy Josipović Redžepagić
Moja zobena kaša

Moja zobena kaša

  • 3-4 žlice zobenih pahuljica
  • 1 šalice vode (ili kokosovo, bademovo ili lješnjakovo, sojino ili s manje lektoze mlijeko) - 2,5 dl
  • prstohvat soli
  • cimet
  • 1 žlica agava ili javorovog sirupa ili med
  • 1 žlica domaćeg pekmeza
  • sjemenke i ostale žitarice prema izboru: bademi, orasi, lješnjaci, bućine sjemenke, lan, sezam, pinjoli, psyllium, amarant...
  • voće prema izboru: suho ili svježe (brusnice, grožđice, breskve, jagode, maline, jabuke...)
Moja zobena kaša, Suzy Josipović Redžepagić
Moja zobena kaša

U lonac stavite vodu (i/ili mlijeko) i dodajte zobenu kaše te prstohvat soli. Kuhajte 5 minuta cijelo vrijeme miješajući u istu stranu da se ne naprave grudice. Poklopite kašu i neka odstoji još 5 minuta. Servirajte još toplu zobenu kašu i vrh obilato pospite cimetom, dodajte žlicu meda ili agava sirupa i dobro promiješajte, zatim prema želji žlicu domaćeg pekmeza i sjemenke (prepečene, razmrvljene, mljevene) te voće prema ukusu (nasjeckano, predhodno skuhano, suho voće prethodno namočeno...). Također prema želji, ako volite još kremastiju kašu ili tečniju, na samom kraju možete dodati mlijeko ili jogurt.

Zobena kaša za doručak
Zobena kaša za doručak