IKEA osmislila kuhinju novog doba - 2025. donosi pametne stolove i otvorene hladnjake

| Interior |

Ikea već razmišlja o tome kako bi kuhinja trebala izgledati 2025. godine

Švedski proizvođač namještaja u budućnosti će vašu kuhinju učiniti minimalističkom i tehnološki naprednom poput smartphonea. U suradnji s IDEO-om i studenatima,  dizajnirana je kuhinja budućnosti koja uključuje „stol za život“, pametnu ostavu za posude i otpad i pametni sustav kompostiranja.

„Stol za život“

Stol je tako postao pametna kamera i projektor koji djeluju kao interaktivni kontrolni centar. Postavite hranu na stolu, a fotoaparat će to prepoznati i projektirati prijedloge koje posuđe koristiti, recepte i različite brojače. Ispod drvene površine stola nalaze se indukcijski svici povezani s računalnom mrežom koji mogu zagrijati posuđe i napuniti prijenosne uređaje.

"Pametna kuhinjska spremišta"

Na temelju pretpostavke da do 2025. tjednog shoppinga više neće biti, a namirnice će se moći dostaviti u roku od nekoliko minuta od narudžbe (dronom predopostavljamo). Umjesto frižidera i ormara, ovaj koncept kuhinje koristi otvorene police u malo drugačije angažmanu. Drvene police sadrže skrivene senzore i pametnu indukciju hlađenja – pokvarljiva hrana odmah je vidljiva i ne možemo ju zaboraviti na stražnjoj strani hladnjaka.

"Promišljen otpad / Sustav kompostiranja"

Nakon večere, promišljeni sustav za zbrinjavanje otpada preuzima ulogu, dok domaćin ručno sortira boce koje se kompresiraju i vakuumski pakiraju u bio-polimerne cijevi gdje se označuju za odvoz. Kako bi se dodatno smanjio otpad, sudoper se prazni u sustav kompostiranja u kojem je voda uklonjena, a krutine su komprimirane bez mirisa koje bi kasnije trebala prikupiti lokalna samouprava. Voda se koristi za sobne biljke. Voda koja nije pogodna za biljke odlazi u kanalizaciju.

Za detaljnije informacije, pogledajte video u nastavku.

IKEA