Vikendica koju krasi ritual švedske saune

| Design |

Arhitektonski studio Wingårdhs Architects pretvorili su staru farmu u južnoj Švedskoj u kuću za odmor idealnu za obitelji koja živi u obližnjem Malmou. Izvorne gospodarske zgrade kao što su staja za krave, spremište za sjeno te stari mlin pretvoreni su u spavaće sobe, kuhinje, dnevne sobe, kupaonice, švedsku saunu i teretanu.

Samostojeća vikendica koja je nekada bila stari mlin, sagrađena je na farmi kako dodatni objekt krajem 19. stoljeća, a sada služiti kao vikendica za goste te sauna. Najistaknutija značajka su horizontalni prozori koji kuću stapaju s prirodom i čine je dijelom povijesti iz koje je nastala. U cjelini, eksterijer se može ponositi prototipnom jednostavnošću koja podsjeća na mlin, po čemu je dom i dobio ime („Mill House“). U kombinaciji s osjećajem privatnosti i intimne koja vlada u njoj, promiče se ozračje zena i miris čaja.

Ručni rad lokalnih majstora i različitost materijala (hrast i vapnenac) stvorili su atmosferu koja obiluje toplinom i autentičnošću. Prozori od poda do stropa omekšali su unutarnje i vanjske granice te potpuno iskoristili prirodnu rasvjetu.

Dizajnirana je tako da postane manifest švedskoj sauni kao mjestu za opuštanje i ritualu kupanja koji završava hrabrim uranjanjem u mali vanjski bazen.