Stepenice koje ostavljaju bez daha

| Design |

Uvijek na vrhu! Predstavljamo vam deset najzanimljivije osmišljenih stepeništa koja se nalaze u različitim dijelovima svijeta.

1. LVMH ured u Parizu
Dizajnerski ured Ora-Ito, osmislio je urede grupacije LVMH u Parizu. Četiri kata ujedinjuju se grandioznim stubištem koje je pravo remek-djelo. Ne samo da povezuje prostor, nego je i glavni element oblikovanja cijelog interijer. Stubište izgleda kao neka vrsta biomorfne strukture koja se oštro suprotstavlja sterilnim minimalističkim interijerima ureda.

2. DNA - Ross Lovegrove
DNA stepenište osmislio je ljubitelj organskog minimalizma Ross Lovegrove. Stepenice su dizajnirane 2005. godine za Rossov londonski studio. Pelikularna struktura podsjeća na kralježnicu fosilne životinje ili DNA molekule.

3. Stan Roxande Ilinčić
Ovo neobična stubišna kocka osmišljena je i dizajnirana od strane londonskog RA Projectsa za stan modne dizajnerice Roxande Ilinčić i njezinog supruga Philipa Bueno de Mesquita, utemeljitelja akupunkture. Izgleda kao pravi umjetnički objekt, a stan se nalazi u središtu Londona. Stubište se spaja tri etaže i zatvara se u čeličnu kocku plave boje.

4. Stepenice Piera Lissonija
Ovaj stan je na početku 20. stoljeća bio kazalište, kasnije banka, a sada u njemu živi obitelj koja je nedavno preuredila prostor. Stepenice u ovom projektu imaju središnju ulog. Izrađene su od metala te se s modernom notom idealno uklapaju uz sve ključne prostore.

5. Stepenice koje vode na galeriju
Još jedan originalni projekt u Londonu koji je proveo studio Craft Design. U zgradi je nekada bila škola, a nedavno je obnovljena za stanovanje. Vlasnici stana željeli su maksimizirati i iskoristiti prostor i visoke stropove, a dizajneri su došli do neobične ideje za stepenice koje vode na galeriju.

6. Crvene čelične stepenice
Izvor inspiracije za ove čelične perforirane stubište bila je instalacija korejskog umjetnika Du Hoo Sa pod nazivom Staircase-III, koju su dizajneri Diapo studija vidjeli na izložbi u galeriji Tate Modern. Instalacija je predstavljala 12 koraka koji su započeli u zrak, a završeni na stropu. Dizajneri iz Diapa su reinterpretirali originalnu ideju, čineći objekt funkcionalnim, ali zadržavajući opći osjećaj lakoće i prozračnosti. Kao rezultat toga, pojavila se još jedna zanimljiva instalacija, ovaj put praktična.

7. Viseće stepenice
Rekonstrukcijom drevne kuće u Bruxellesu, arhitekti Eduard Brunet i François Martin odlučili su unaprijediti unutrašnjost novim originalnim metalnim stubištem koje doslovno visi sa stropa. Njegovi donji stupnjevi su "odrezani", a ispod se nalazi drveni sustav za skladištenje.

8. Kuća Cliv
Kuća Cliv nalazi se u predgrađu Maldegema (Belgija),a projektirao ju je studio OYO. Kupac je imao želju odmaknuti se od tradicionalnih ideja o seoskom domu i probati alternativna rješenja izvedena iz industrijskih konstrukcija. Jedno od središnjih mjesta u unutrašnjosti je svijetlo crveno stubište bez ograde.

9. Stubište u art nouveau stilu
Među najzanimljivijim arhitektonskim i dizajnerskim rješenjima za stubište, našlo se veliko stubište u palači S. Ryabushinskog u Rusiji, koju je 1900. godine izgradio arhitekt OF. Shekhtel. U dvorani je arhitekt želio stvoriti iluziju podvodnog kraljevstva, tako da je mramorno stubište izrađeno u obliku morskog grebena, a svjetiljka iznad nje nalikuje na meduzu.

10. Casa Batlló
Kuću Batlló, izgradio je 1877. godine Antonio Gaudi za tekstilnog tajkuna Josepa Balla te se s pravom smatra jedom od najljepših kuća u Barceloni. Čak i stepenice u ovoj kući zaslužuju posebnu pažnju. Drvena ograda nalikuje kralješcima fosilnog zmaja, a istodobno su rukohvati vrlo prikladan za držanje zbog pametne i promišljene ergonomije.