Savršena crna kuća na obroncima Gorskog Kotara

| Design |

Priča o nastanku ove kuće možda ima pomalo neuobičajeni slijed. Inverzni, no nimalo ne i krivi proces u promišljanju i osmišljavanju prostora, gdje veliku ulogu doživljaja čini sama priroda. Prvo, prije svega, postojao je orah, drvo koje je činilo savršen prirodni hlad i prvi prostor boravka bez zidova. Zatim je s vremenom oko oraha izgrađena terasa, a tek potom na red je došla ideja o gradnji kuće" pojasnio nam je odmah na početku Tomislav Soldo, arhitekt koji stoji iza ovog zanimljivog projekta kuće za odmor u Gorskom kotaru. 

Walnut Tree, House and Terrace / PRO-S

Investitori su kao prvi naputak mladom arhitektu dali da se mora očuvati terasa i orah te da kuća mora biti povezana s tim za njih najbitnijim djelom.

Walnut Tree, House and Terrace / PRO-S

Padina parcele koja vizure usmjerava prema obližnjoj šumi, a prije svega na Klek, planinu prepoznatljiva obrisa, te položaj postojeće terase bili su prvi i jedini uvjeti u procesu osmišljavanja novog objekta. Bez potrebe za pretjeranim koketiranjem i referiranjem na postojeće i tradicionalno u okruženju, bez želje za osvajanjem i odobravanjem, ona je samo kuća na brdu, ekstenzija terase i zatvoreni vidikovac. Jedini usvojeni oblikovno funkcionalni elementi tog podneblja jesu kosi krov, kompaktnost tlocrta, te prisutnost drva u oblikovanju oplošja.

Walnut Tree, House and Terrace / PRO-S

Tlocrtne je površine 60-ak kvadrata – s malenom podrumskom etažom za ostavu, prizemnim dijelom boravka i kuhinje te prostorom za spavanje na galeriji.

Walnut Tree, House and Terrace / PRO-S

Jednako kako se nastojala ostvariti prostorna protočnost između eksterijera i interijera, prije svega u smislu povezivanja unutarnje kuhinje, ljetne kuhinje i terase, tako se ta protočnost i jedinstvenost prostora nastojala ostvariti i u unutrašnjosti. Čitava kuća sagledava se kao jedinstveni volumen, te se iz svakog njezinog dijela pruža pogled na van. Prostor kuhinje i kupaone čine kompaktni mini volumen i jezgru unutar većeg volumena kuće, a iznad čega je smještena galerija. Konstruktivno čitava kuća izgrađena je od porobetona, osim podrumske etaže i temelja, što je omogućilo znatno ubrzanje i pojednostavljenje gradnje na datoj lokaciji. Fasada je izvedena kao ventilirana,daskama sibirskog ariša slaganih na utor i pero, te zatim impregnirana drvnim katranom u dva sloja, prirodnim premazom za zaštitu drva.

Walnut Tree, House and Terrace / PRO-S

Interijer je minimalistički uređen, s dosta staklenih površina koji čine komunikaciju sa zelenilom oko kuće.

U cijelom projektu je zanimljivo i to kako se danju izvana crni, kompaktni i hermetični volumen uvečer, prilikom osvjetljavanja interijera, omekšava svjetlosnim trakama koje se ocrtavaju kroz proreze škura, sa simboličnim prelaskom dnevnog scenarija i promatranja okoline iz njezine unutrašnjosti na noćni scenarij i gledanje na tu kuću iz okoline i mraka. Sve u svemu riječ je o vrlo neočekivanom, ali sjajnom projektu, koji je unatoč svojoj atipičnoj izvedbi savršeno koalirao s postojećim ambijentom i okolinom. 

Walnut Tree, House and Terrace / PRO-S

Autor: Tomislav Soldo, d.i.a.
Ured: PRO-S d.o.o, Zagreb
Suradnici projektantskog dijela: Stjepan Breber – elektrotehnički projekt, 
Ivan Radman – građevinski projekt

Lokacija: Gorski Kotar
Investitor: privatni
Izvođač: Građevinski obrt Petrlin, Karlovac, Zlatko Petrlin
Suradnici: 
stolarski radovi-eksterijer: Nenad Babić, 
rasvjeta: Stevo Korkut, 
stolarski radovi-interijer: Saša Tkalčić/Lider Interijeri

Pejzažno uređenje: Ana Horvath/Vrtlarica
Godina izgradnje 2015-16.
Fotografije: Jure Živković