Savršen spoj tradicionalnog i modernog stila planinskog utočišta

| Design |

Dobre stvari dolaze u malim pakiranjima, sudeći po EXE studiju dizajna iz Beograda koji se pobrinuo za ovo prekrasno planinsko utočište koje se nalazi u blizini popularnog turističkog mjesta Divčibara u zapadnoj Srbiji.

Uvučeno u kosim padinama brda Maljen, par kontrastnih crno-bijelih dijelova stvorilo je prostor od 76 m² koji hrabro odstupa od pozadine borova i kamenjara. "Kroz dvojnost kuće, s dva glavna volumena, namjera je bila spojiti tradicionalan i moderan stil te stvoriti jedinstvenu estetiku i strukturu koja se prilagođava prirodi u kojoj se nalazi", objašnjavaju arhitekti.

EXE studio

Polaritet dijelova izražava se u crno-bijeloj tehnici. Moderan dio strukture okrenut je prema jugu i obilježava ga dramatičan pogled na otvoreno polje kroz stakleni zid. Obložen bijelim keramičkim pločicama daje suptilnu naznaku o kojoj je unutarnjoj funkciji riječ - tako unutra možemo pronaći kuhinju otvorenog plana, dnevni boravak i blagovaonicu, a njegov asimetrični oblik stvara prisutnost apstrakcije u krajobrazu.

EXE studio

Na sjeveru, tradicionalna crna struktura odaje počast narodnom jeziku. Odjevena u čvrstu drvenu šindru, privatna područja kuće odvojena su od društvenih, a ona uključuju kupaonicu u prizemlju i spavaći prostor otvorenog plana na prvom katu, dok je vani stvorena veranda i zaklonjen ulaz.

Nepristupačan položaj i relativno niski proračun u okviru projekta bili su svakako izazov, uključujući i odabir materijala koji su morali biti trajni, lokalni i jeftini. Rezultat je izvanredna igra kontrasta, glatke bijele fasade modernog dijela, nadopunjen teksturom i nesavršenošću lokalne graditeljske tradicije.

EXE studio