"Nagababa" - naslonjač koji reflektira nerealne beauty standarde današnjice

| Design |

Wamhouse Studio i Mariusz Warsinski svojim su naslonjačem "Nagababa" prikazali nepravedna očekivanja žena u društvu.

Naslonjač je inspiriran čuvenom stolicom "Maestà Soffrente" Gaetana Pescea iz 1969. koja je istaknula patnju žena i razlike između spolova.

"Nagababa" u izravnom prijevodu s poljskog jezika znači "gole žene", a svoj fokus stavlja na objektivizaciju žena i nerealne tjelesne standarde današnjeg svijeta.

Instagram/@wamhouse

Antropomorfni komad namještaja, ponuđen u dvije boje, kontrast je društvenoj ideji fit i mršavih žena, djelujući kao metafora za promjene i u percepciji i rukovanju ženskim tijelom.

Izvezene strjelice i uvećani šavovi iscrtani su imitirajući skice plastičnog kirurga na pacijentovom tijelu, naznačujući gdje treba „popraviti“ „nepoželjne“ dijelove tijela.

Warsinski postavlja pitanje vode li sve te plastične operacije do samoobjektivizacije, kojom se žene degradiraju do točke u kojoj same sebe smatraju ukrasom, odnosno komadom namještaja.

Instagram/@wamhouse

"Nagbaba" se ironično podvrgla nekoliko "završnih obrada" prije konačnog proizvoda koji je Wamhouse Studio osmislio 2012. godine.

Važno je napomenuti kako djelo nema namjeru suditi onima koji teže savršenstvu, već, umjesto toga, želi osvijetliti neobjavljene standarde za koje se očekuje da ih se žene pridržavaju.

Instagram/@wamhouse