Fascinantne nove tehnologije u izradi eko kože

| Design |

Instagram / @masha

Imitacije kože, odnosno eko i veganske kože više se ne moraju raditi isključivo od plastičnih materijala, a to pokazuju i najnoviji izumi koji će revolucionarizirati modu.

Veganska koža, ovaj naziv zvuči nadasve ekološki osviještenim i ispravnim te nudi dobru alternativu za sve 'aktiviste' koji su se odlučili odreži prave kože. Međutim, često iza riječi eko, odnosno veganska koža kriju se umjetna vlakna od sintetičkih polimera kao što su poliester ili poliuretan, koji su sve samo ne dobri za okoliš, a ni za vaše tijelo. Razlog tome je što se ovi kemijski materijali, odnosno plastični materijali, razgrađuju mnogo sporije od organskih, a vaša koža u njima ne može disati.

Upravo zbog toga ulažu se značajni napori kako bi se ponudili alternativni materijali koji su izrađeni od plastike, već je riječ o potpuno novim inovativnim materijalima. Na DLD konferenciji u Münchenu, Suzanne Lee iz Modern Meadowa i Phil Ross iz MycoWorksa,predstavili su rezultate svog rada na predavanju "Budućnost kože" i dali nevjerojatne uvide u ono što bi uskoro mogla biti budućnost eko kože.

1. Tekuća koža iz kolagena
Kolagen je poznat većini nas kao dio anti-age kreme i iznimno važan dio ljuske kože, ali je također važan dio i one životinjske. Suzanne Lee, glavna kreativna direktorica biotehnološke tvrtke Modern Meadow, iskoristila je ovu činjenicu i razvila kožnu tvar koja se prvo nanosi u tekućem obliku na tkanine te konačno sjedini zajedno.

Instagram / @futerra

2. Koža od gljiva
Phil Ross, glavni izvršni direktor i suosnivač MycoWorksa, objasnio je kako može uzgojiti kožu od biomaterijala poput micelija gljiva.Prednost u odnosu na konvencionalnu kožu, koja je prirodno logički ograničena na veličinu životinje, jest ta da se ova koža od gljiva može uzgajati u bilo kojoj veličini. To otvara potpuno nove mogućnosti u budućnosti, kao na primjer izgradnju brodova ili krila zrakoplova od micelija.

Instagram / @mycoworks