Strogi kriteriji izbora

9 najljepših dresova u povijesti nogometa!

| Design |

Izabrati najljepši nogometni dres u povijesti te prekrasne igre praktički je nemoguće. Slično kao i kada se pokušava utvrditi tko je najbolji nogometaš u povijesti, to uvelike ovisi o vremenu kada se počeo pratiti taj sport, osobnim preferencijama, ukusu, emocijama i, naravno, navijačkom mentalitetu svakoga tko se u takvo što upušta.

Veoma je važno stoga, odrediti jasne kriterije kojima se prilikom izbora vodimo. Tako smo mi na Wall.hr-u iz izbora za početak izbacili dres uz koji smo najviše emotivno vezani, a to je, svakako, naš prekrasni kockasti u kojemu je Šuker zabijao kao da je opsjednut.

Od svih kockastih koje smo do sada nosili na raznim prvenstvima za koje smo se kvalificirali, a bilo ih je itekako mnogo, najljepši je onaj s Europskog prvenstva u Engleskoj 96. godine, ali ni onaj iz Francuske ne zaostaje puno.

Isto tako, zbog određenih sklonisti našeg glavnog urednika, u izboru ne sudjeluje ni prekrasni plavo-crni dres Intera iz Milana. Dovoljno nam je što ga svaki dan gledamo na zidu u njegovom uredu...

Izbacili smo, nadalje, i sve rezervne dresove. Priznajemo samo glavne dresove u kojima klubovi i reprezentacije igraju domaće utakmice jer su svi oni s vremenom postali malo previše kreativni, da ne kažemo: zaigrani, s drugom i trećom kombinacijom dresova i, tako su zapravo ti kompleti izgubili dodir s njihovim tradicionalnim bojama. One neozbiljne ekipe, poput Hull cityja, a kojima je svejedno kakav dres imaju pa može biti i tigrast, također se ovdje neće naći.

A, naravno, među 9 najljepših dresova u povijesti, nećete naći one koje mrzimo poput Juventusa i Milana jer su svojim prevarama, muljažama i potkupljivanju sudaca nanijeli veliku štetu samoj igri. Možda kada bude neki izbor u kojemu će moći kupiti svoje mjesto među "top 9", možda ih, kažem, onda tamo nađete. 

                        TOP 9 NAJLJEPŠIH DRESOVA U POVIJESTI:

                                                             9. Urugvaj

Na devetom mjestu nalazi se nebesko plavi dres reprezentacije Urugvaja. Dva su razloga za to: 1. Prekrasna boja i 2. Diego Forlan kojemu savršeno stoji.

Iako znamo da bi ga mnoge naše čitateljice radije vidjele bez tog dresa.

                                    8. Borussija Dortmund, sezona 1996/97

Prekrasan žuti Borussin dres u kojemu su osvojili Ligu Prvaka. Najljepše je stajao Larrsu Rickenu dok je lobao Peruzzija u finalu za 3:1

                                      7. Manchester United, sezona 1996/97

Ključan detalj na ovom dresu je kragna koju je proslavio veliki Eric Cantona. Rijetko koji današnji dres uopće ima takvu kragnu koja se može podići, ali s druge, pak, strane - više ni nema tako šmekerskih igrača koji bi imali pravo podići je.

                                                          6. Boca Juniors

Ova Adidasova pamučna varijanta dresa možda nije bila najbolje rješenje za vrućine i znojenje, ali na ovom malom, zdepastom Maradoninom tijelu, izgleda jednostavno fantastično.

                                                 5. SAD, Svjetsko prvenstvo '94.

Ovaj nevjerojatno originalan Adidasov dres napravljen specijalno za reprezentaciju SAD-a na Svjetskom Prvenstvu 94. i nije bio baš najbolje prihvaćen, te je svojevremeno bio izvrgnut i nekim kritikama, ali - slažemo se svi na Wall.hr-u - ni po čemu to nije zaslužio.

Baš naprotiv!

Originalan je, uspio je uhvatiti posebnost njihove reprezentacije i, zapravo, izgleda kao neka traper Levi's jakna, a igrači u njemu djeluju poput kauboja. Mnogi upravo tom dresu pripisuju poprilično dobar i neočekivan uspjeh koji je njihova reprezentacija ostvarila na tom prvenstvu.

                                                           4. Fiorentina

Vjerojatno najljepša boja dresa u svijetu nogometa. Kao da su je zajedničkim umijećem - mješajući razne boje - stvorili zajedno svi toskanski renesansni umjetnici. Dizajn dresa povjerili su ipak, čini se, najboljem među njima - Leonardu Da Vinciju...

Na ovom kolažu fotografija koji prikazuje taj prekrasan dres, model koji ga na većini fotografija nosi je Omar Gabriel Batistuta - univerzalni napadač i veći umjetnik od svih ranije nabrojanih!

                                           3. Meksiko, Svjetsko prvenstvo '98.

Meksički dres oslikan motivima drevne kulture Maya i koji na jedan veoma zanimljiv, ali i lijep način prikazuje njihovu povijest i kulturu, nije im na tom prvenstvu donio baš previše sreće, ali je baš poput ovog Hernandeza i njegovog driblinga dvojice protivničkih igrača koje je preskočio fiksirajući loptu među svoje noge i preskakajući ih, ostao zapamćen za sva vremena!

                            2. Kamerun, Svjetsko prvenstvo 2002.g. (zabranjeni dres)

Slično kao i dres SAD-a iz '94.g. tako je i ovaj kamerunski na listu dospio zbog svoje originalnosti i jedinstvenosti. Međutim, ovaj je tako visoko rangiran, a čak smo razmišljali i da bude na prvom mjestu, zato što nije samo uveo neku novu boju, sliku ili neku malo manju promjenu u dizajnu, već je, evo, srušio sva nepisana pravila vezana za izgled nogometnog dresa i - pazi ovo (!) - uklonio rukave s njega.

Kamerunci su zbog velikih vrućina na prethodno odigranom Afričkom kupu nacija zaključili da bi im mnogo ugodnije bilo igrati u dresovima koji podsjećaju na košarkaške i koji omogućuju da Eto'o-u, na primjer, vjetar malo pirka ispod pazuha dok poput gazele prolazi kraj suparničkih obrambenih igrača.

Ipak, FIFA-i se nije previše svidjela njihova domišljatost te su nabrzinu dopisali pravilo kako dres mora imati rukave i u žurnom postupku zabranjuju reprezentaciji Kameruna da nastupe s takvim dresovima. Kako oni, međutim, nisu imali druge, bivaju prisiljeni ispod njih nositi crne pamučne majice koje im nipošto nisu pomogle prilikom tih velikih vrućina, a nisu, jebatga, ni pretjerano lijepa kombinacija. (Zapravo su te rukave došili, ali djeluje kao da nose neku majicu ispod koja se ni malo ne uklapa)

Kamerunce i njihovog sponzora PUMA-u to je toliko razbjesnilo da su za dvije godine, na Afrički kup nacija 2004.g., pripremili jednu novu inovaciju. Sašili su kratke hlaćice i dres zajedno, tako da su igrači igrali u jednodijelnom kombinezonu koji je sa strane bio poderan kao od puminih ih kandži.

One dvije dlake na Sepp Blaterovoj glavi, kao što vjerojatno možete pretpostaviti, digle su se čim je to vidio i zahtijeva da igraju u normalnim dresovima. Kako oni opet nisu imali rezervno rješenje, dopušta im da taj kup odigraju do kraja, ali ih financijski kažnjava i oduzima im 6 bodova u kvalifikacijama za predstojeće Svjetsko prvenstvo.

Njihov sponzor PUMA preuzeo je isprva plaćanje te financijske kazne, ali i optužio Adidas, svoga najvećeg konkurenta i brata, da im podmeće i da iskorištava svoj utjecaj na FIFA-u kako bi njima naštetio. Ne bi im to bilo prvi put. Na sudu su kasnije dobili presudu protiv FIFA-e koja zaista to pitanje nije bila regulirala i novac im je vraćen, a isto tako vraćeni su i bodovi reprezentaciji Kameruna.

Taj dres, međutim, nikada nije vraćen...

I bolje tako jer je zaista veoma ružan, ali onaj bez rukava, ovaj ranije spomenuti i nošeni - e, taj je drugi najljepši u povijesti nogometa po našem izboru!

                         1. Nizozemska - Cruyff, Svjetsko Prvenstvo '74.

Nizozemski dresovi su oduvijek bili lijepi, ali za razliku od njihove reprezentacije, koja nikada nije bila najbolja na svijetu, ovaj Cruyffov dres sa Svjetskog Prvenstva '74. je upravo to.

Najbolji na svijetu!

I to, nota bene, samo njegov, a ne i ostalih nizozemskih reprezentativaca i njegovih suigrača.

Kako je, naime, Adidas te godine bio sponzor njihove reprezentacije, a Puma je sponzorirala Cruyffa, on se našao u sukobu interesa. On stoga odbija igrati u dresu s Adidasovim znakom i oni su prisiljeni - pošto je on ipak veći i od Adidasa, Pume, FIFA-e, ali i samog nogometa - učiniti presedan u svijetu dresova za momčadske sportove i prave samo za njega dres s dvije crte na rukavima, umjesto one Adidasove tri.

Na tom prvenstvu su završili kao drugi izgubivši u finalu 2:1 od Zapadne Njemačke, ali ovaj njegov dres je, evo, barem po našem izboru - broj 1!