Rotirajuća kuća koja privlači brojne poglede

| Architecture |

Ova neobična rotirajuća kuća dizajnirana je i implementirana od strane arhitekata i umjetnika Alexa Schwedera i Warda Shelleyja u sklopu projekta "performansne arhitekture". Rezidencija je nedavno izložena u OMI International Arts Centru u Ghentu, New Yorku, gdje je privukla pažnju brojnih svjetskih medija.

Pod nazivom "Reactor", 13 i pol metara dugačka te 2 i pol metra široka kuća može se rotirati za 360 stupnjeva na vrhu 14 i pol metara visokog betonskog stupa koji odgovara na pokrete njegovih stanovnika, vanjske sile i unutarnjih uvjeta, čineći vidljivim intimni odnos između arhitekture i njegovih stanovnika. Schweder i Shelley živjeli su u ovoj strukturi pet dana, a posjetiteljima dozvoljeli da ih vide. - upravo je ovdje inovativna arhitektura odigrala veliku ulogu.

Reactor by Alex Schweder i Ward Shelley

Rotirajuća kuća ima vodovod i sustav otpadnih voda, kao i svestranu kuhinju u kojoj su sve stanive funkcionalne pomoću ploča koje se preklapaju: za kuhanje, čišćenje i dvije za objedovanje.

Potrebno je samo maleni povjetarac da se kuća pokrene, no ljuljanje je uglavnom uzrokovano samom kretanjom iznutra - sva su gibanja graciozna i oceanska. Kuća će biti izložena na dvije godine, a dvojac će živjeti unutar opet kratko vrijeme od 24. do 25. rujna te od 6. do 10. listopada.

Reactor by Alex Schweder i Ward Shelley