The Whale - neobična zgrada koja slavi kitove

| Architecture |

Arhitektonska tvrtka Dorte Mandrup, bazirana u Kopenhagenu, izabrana je za dizajniranje zgrade koje istovremeno prikazuje zahvalnost za obalu norveškog otoka Andøya i njezinog morskog ekosustava.

Dramatična arhitektonska forma, nazvana The Whale (kit), postat će svjetska atrakcija koja slavi kitove i njihov odnos s čovjekom kroz znanost i umjetnost.

Instagram/@dorte_mandrup

Smješten na najudaljenijem kraju Andøje, u malom gradu zvanom Andenes, The Whale će sjediti u blizini dubokomorske doline koju često posječuju kitovi selice s obale.

Struktura, za koju se očekuje da će sadržavati izložbene prostore, urede, kafić i trgovinu, posjetiteljima će omogućiti promatranje kitova u njihovom prirodnom okruženju.

Instagram/@dorte_mandrup

Sama zgrada je zamišljena da se uzdiže poput mekog brda, kao da je div podigao tanki sloj površine zemlje i stvorio šupljinu.

S valovitim paraboličnim oblikom i kamenom prekrivenom krovnom linijom, The Whale zamagljuje granice između krajolika i zgrade.

Instagram/@dorte_mandrup

Završetak izgradnje The Whale-a očekuje se do kraja 2022.godine.

"Ne samo da ćemo stvarati arhitekturu u izvanrednom krajoliku, već ćemo i sudjelovati u povećanju razumijevanja kitova i očuvanju morskog života", izjavili su iz tvrtke Dorte Mandrup. "Upravo ovdje, na rubu oceana, ostavit ćemo trag u veličanstvenom, drevnom krajoliku.", nadodali su.

Instagram/@dorte_mandrup