Jedinstven gastro-arhitektonski projekt u Torinu

| Architecture |

Jedinstven projekt kojeg je Lavazza kreirala zajedno s vodećim imenima iz svijeta arhitekture, gastronomije, scenografije i dizajna, "zlatnim timom" čije su glavne zvijezde Cino Zucchi, Ferran Adrià, Federico Zanasi, Dante Ferretti i Ralph Appelbaum.

Krajem prošloga tjedna, nad Italijom se pojavio novi oblak i spustio na Torino. To je oblak od 30.000 četvornih metara nazvan Nuvola (oblak na talijanskom) koji proizvodi ideje i poslove, hranu i kulturu. Kompleks "Nuvola" sjedište je tvrtke Lavazza, koja je izmislila umijeće miješanja kave početkom 20. stoljeća i postala globalni ambasador autentične talijanske kave. Osim toga, to je poslovni kompleks i zgrada koja poprima različite oblike, kao što to čine oblaci, u skladu sa svojim različitim ulogama.

Nuvola Lavazza je  zapravo avangardna poslovna zgrada osmišljena kako bi donijela dobrobit zaposlenicima, a izgrađena je s najvećim poštovanjem prema okolišu. Ona je multifunkcionalna - to je gurmanski restoran i simbol nove filozofije vedrog i neformalnog dijeljenja hrane, nove vizije suvremene talijanske kuhinje. Osim toga, to je također i muzej koji otvara univerzum kave, njegove rituale i Lavazzine komunikacijske uspjehe. I to nije sve: Nuvola je i trg otvoren za javnost, s vidljivim ostacima rano kršćanske bazilike (na arheološkom nalazištu) te veliki prostor za događanja, kongrese i kulturne događaje. To je Bistro za zaposlenike Lavazze, ali i za javnost, a naposljetku, to je i dom IPUD-a (Instituta za primijenjenu umjetnost i dizajn) i preko 700 njegovih mladih kreativaca.

Nuvola Lavazza

S investicijom od preko 120 milijuna eura, kompleks Nuvola Lavazza utjelovljuje vrijednosti tvrtke i više od 120 godina njene povijesti. Projekt kojeg je osmislio arhitekt Cino Zucchi daje okrugu Aurora pametan, novi i izmijenjen izgled, a dizajniran je kako bi inspirirao ljude, njegovao dijalog te nudio kulturna, društvena, poslovna i gastronomska iskustva. 

Kompleks Nuvola Lavazza dizajniran je - od prvih skica arhitekta Cina Zucchija - kao motor dijaloga i aktivator projekata i ideja. Polazeći od zgrade u kojoj se nalaze Lavazzini novi uredi i njezinih skladnih oblika koji podsjećaju na veliki oblak koji objašnjavaju ime kompleksa površine 18.500 m2, Nuvola Lavazza.

Nuvola Lavazza

S Platinum LEED® certifikatom - najvišom razinom u ovom sustavu procjene energetske učinkovitosti i zaštite okoliša - novo Sjedište izvrstan je primjer pametnog rada. Doista, više od 90% ureda su otvoreni prostori, s konferencijskim dvoranama visoke tehnologije koje nude različite mogućnosti. Funkcionalna područja dizajnirana su u suradnji s vlastitim radnim timovima, a inovativan namještaj omogućuje lakše dijeljenje i učinkovitost, dok istodobno osigurava udobnost i dobrobit.

U glavnom dijelu zgrade nalazi se veliki prostor za događanja, La Centrale, koji može ugostiti do tisuću ljudi i koji će ugostiti razne vrste događanja, uključujući rasprave i kongrese, kao i glazbene, umjetničke i druge kulturne aktivnosti.

Nuvola Lavazza

Nema dobrih ideja bez hrane, a hrana nije samo stvar okusa. Dva područja kompleksa Nuvola Lavazza posvećena gastronomiji nalaze se u bočnoj dvorani La Centrale, na strani s pogledom na trg otvoren prema gradu. Condividere koji se otvara 8. lipnja 2018. je restoran čiji je naziv izraz za nove filozofije okusa i posluživanja hrane inspiriran idejom neformalnog dijeljenja visoke gastronomije.

Koncept Ferrana Adrie, dekor Dantea Ferrettija i kuhanje chefa Federica Zanasija stapa se u oblik jedinstvenog gastronomskog iskustva na čarobnom mjestu. Condividere se usredotočuje na sirovine, supstancu hrane i njezinu kvalitetu te nanovo otkriva dublje dimenzije talijanskog gostoprimstva poput spontanosti i dobrog raspoloženja. Vrijeme ponovno dobiva svoju vrijednost i kvalitetu jer se čini kao da je gotovo stalo.

Sa svojim jelovnikom koji je osmislio Zanasi, ovaj restoran teži pomaku paradigme u suvremenoj talijanskoj kuhinji. Condividere također ima zaseban i posebno opremljen prostor u koji će se odlaziti na kraju obroka, što ga čini prvim restoranom koji pridaje veći značaj desertima i ritualu kave.

Nuvola Lavazza

Tu je i bistro - kvalitetno vrijeme i maksimalna dobrobit dva su principa koja podupiru Bistro kompleksa Nuvola Lavazza, inovativnu zajedničku blagovaonicu koja je zamijenila stari koncept kantine za zaposlenike. Ovdje Lavazzini zaposlenici mogu jesti rame uz rame sa studentima IPUD-a i lokalnim stanovnicima, ili provesti svoju pauzu za ručak s prijateljima ili obitelji.

Inspirirana Slow Food filozofijom, nova Lavazzina "kafeterija za zaposlenike" predlaže jelovnik razvijan po uzoru na restoran, pridajući najveću pozornost kvaliteti hrane i nutritivnom sastavu. Bistro predstavlja hranu kao motor društvene interakcije i izgradnje zajednice. Kvaliteta i raznovrsnost hrane ono su što definira ovaj projekt, u stvari, jelovnici su svježi, a njihove nutritivne vrijednosti pažljivo su uravnotežene, mijenjaju se svaki dan i raspoređuju na tri "restoranska otoka": ¡Tierra! za ekološku i zdravu hranu, San Tommaso 10 za talijansku uličnu hranu i Murisengo za tradicionalna talijanska i pijemontska jela.

Nuvola Lavazza

Kompleks Nuvola Lavazza je ukorijenjen u preko 120 godina korporativne povijesti i ima za cilj promicanje kulture. Kulture kave, naravno, ali i umjetničkog senzibiliteta lijepe fotografije, kreativne komunikacije, suvremene arhitekture i očuvanja kulturnih dobara.

Tu je i Muzej Lavazza koji se također otvara isti dan kao i restoran, 8. lipnja. "Kava je uvijek početak nečega." Riječi Francesce Lavazze sažimaju intrinzičnu moć kave - da pomogne u stvaranju novih ideja, drugačijem razmišljanju - i inspirirale su projekt Muzeja Lavazza. Ovaj inovativni korporativni muzej koji je dizajnirala internacionalna tvrtka Ralpha Appelbauma nudi putovanje kroz globalnu kulturu kave iz senzorskih i emocionalnih kutova, putovanje isprepleteno poviješću obitelji Lavazza i - preko nje - poviješću talijanske industrijske 20. stoljeća. 

Nuvola Lavazza

Interaktivna šalica za kavu, izvanredan multimedijski sustav i evokativni tekstovi koje je napisala Scuola Holden (vodeća institucija za pripovijedanje sa sjedištem u Torinu) pod nadzorom Alessandra Baricca znače da se tijekom posjeta može uživati na personaliziranoj i vrlo iskustvenoj razini. Muzej se sastoji od pet "galerija": Casa Lavazza(kuća Lavazza) prati više od 120 godina povijesti tvrtke, La Fabbrica (tvornica) usredotočuje se na proizvodnju kave, La Piazza (trg) slavi ritual kave, L’Atelier (radionica) prikazuje kreativne projekte tvrtke, a Universo (svemir) poziva posjetitelje na razmišljanje o njihovom iskustvu u Muzeju Lavazza.

Nuvola Lavazza

Odmah pored Muzeja nalazi se Lavazzin povijesni arhiv, privatni objekt koji čuva uspomene tvrtke s tisućama dokumenata, priča i slika koje omogućuju rekonstrukciju prošlosti obiljem detalja, podataka i anegdotskih interesa. Arhiv je dizajniran za jednostavno konzultiranje i pronalaženje informacija, kao i za kontinuirano ažuriranje.

Ono što je posebno zanimljivo je da su 2014. godine radovi na izgradnji kompleksa Nuvola Lavazza otkrili ostatke ranokršćanske bazilike iz 4./5. stoljeća pa je projekt morao biti izmijenjen kako bi se zaštitilo i veličalo arheološko nalazište. Zahvaljujući suradnji s gradskim arhitektonskim i kulturnim autoritetima, ovo područje oko 1.600 kvadratnih metara posjetitelji mogu vidjeti kroz posebni pokrov i prozor koji štiti arheološke ostatke, a istodobno omogućuje posjetiteljima da im se dive.

Nuvola Lavazza

U središtu kompleksa Nuvola Lavazza, u idealnoj točki konvergencije aktivnosti za dijeljenje projekata, hrane i kulture, nalazi se zeleni trg otvoren prema gradu, gdje je dijalog Sjedišta s La Centrale i Muzejom, te Condividere i Bistroom u interakciji s arheološkim područjem i IPUD-om. Ovaj trg jedno je od prvih pametnih područjau Torinu s LED rasvjetom niske potrošnje. Također ima zelenu površinu koju je dizajnirala dizajnerica krajolika Camilla Zanarotti, koja je zajedno s obitelji Lavazza odabrala stabla i biljke kako bi mjesto postalo osobito privlačno javnosti. Trg također ima pristup novom javnom parkiralištu koje broji 180 parkirnih mjesta.