Veleposlanici na biciklima

| Lifestyle |

Biciklijada

Europski dan bez automobila obilježen je tradicionalnom Zagrebačkom žbicom kojoj se pridružio voditelj Izaslanstva Europske unije, nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj i drugi ugledni uzvanici. Velikom subotnjom biciklijadom završen je ovogodišnji program obilježavanja Europskoga tjedna kretanja. 

Više od tisuću Zagrepčana kojima se pridružio voditelj Izaslanstva Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren, sudjelovalo je u subotu 22. rujna na tradicionalnoj Zagrebačkoj žbici. Riječ je o biciklističkoj vožnji koju je jedanaesti put organizirala Udruga "Moj bicikl" uz potporu Grada Zagreba, Coca-Cole HBC Hrvatska i brojnih partera. Cilj je promicanje uporabe bicikla kao zdravoga, ekološki prihvatljivoga i jeftinoga prijevoznog sredstva i promicanje snošljivosti među svim sudionicima u prometu. Podršku tomu dali su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić te izvanredna i opunomoćena veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Stella Ronner-Grubačić, ali, prije svih, brojni Zagrepčani s čak 18 biciklističkih skupina iz različitih tvrtka koje su se organizirano priključile Zagrebačkoj žbici.

Zagrebačka žbica i ovoga je puta krenula sa zagrebačke špice. Pod policijskom pratnjom povorka je krenula preko Praške ulice, Zelenoga vala, Preradovićeve i Vukovarske do Savskoga nasipa. Kako ističu organizatori, nije bilo guranja ni žurbe, a svi su sudionici izvozili biciklijadu do kraja. Program je završio druženjem ispred kluba Močvara, gdje je na dvama podijima nastupilo devet DJ-a, među kojima su bili Collektiv i Trip do Zion. Svoj rad predstavila je i udruga za promicanje audiovizualne kulture „Fistt“. Velikom zagrebačkom biciklijadom službeno je završen ovogodišnji program obilježavanja Europskoga tjedna kretanja.