Od sada i u Zagrebu najam bicikala

| Travel |

Rentaj bicikl / bike u Zagrebu

Sustav javnih gradskih bicikala Nextbike dostupan u brojnim europskim i svjetskim metropolama od danas je prisutan i u gradu Zagrebu. Sukladno globalnoj popularnosti vožnje biciklom, inicijativa dvojice mladih poduzetnika Ante Gustina i Krešimira Dvorskog odlično se uklopila u gradsku koncepciju razvoja biciklističkog prometa i ideji uvođenja sustava javnih bicikala kao dopuni postojećeg javnog prijevoza.

Riječ je o sustavu koji se zasniva na ekonomski i ekološki održivom sustavu mobilnosti koji pomaže u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja, doprinosi zaštiti okoliša, obogaćuje turističku ponudu i općenito utječe na poboljšanje kvalitete života u gradu. Grad Zagreb ovoj dvojici poduzetnika omogućio je korištenje javnih površina za provođenja pilot projekta u razdoblju od tri mjeseca, a investitor se obvezao na pokrivanje troškova investicije i upravljanje projektom.

Nešto manje od dva mjeseca prije ulkaska Hrvatske u europsku obitelj, Zagreb se Europi priključuje i na ovaj način. Student Ante Gustin projekt je započeo razvijati na fakultetu u Varaždinu, a nastavio na diplomskom studiju informatike Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Splitu. S idejom sustava javnih gradskih bicikala pod nazivom Bic Sic sudjeluje na prvom zagrebačkom Startup Weekendu, u lipnju 2012. Godine, i osvaja prvo mjesto. Na Startup Weekendu projektu se pridružuje Krešimir Dvorski koji, zahvaljujući njegovim prethodnim radnim iskustvima i poslovnim kontaktima, u suradnji s Antom Gustinom dovodi projekt od ideje do realizacije. S idejom su nastupili i na natječaju „Pametnom idejom do uspjeha“, u prosincu prošle godine, gdje su osvojili drugo mjesto. Gustin i Dvorski odlučili su nakon dobrih rezultata osnovati tvrtku Sustav javnih bicikala d.o.o., a nakon toga su ostvarili i partnerstvo s jednim od vodećih svjetskih proizvođača sustava javnih bicikala Nextbike Gmbh.

Rentaj bicikl / bike u Zagrebu
Sustav najma javnih bicikala Nextbike Zagreb

Na ovom projektu radimo već duže razdoblje i zadovoljni smo što je projekt prepoznat i što smo dobili priliku upoznati širu javnost sa sustavom javnih bicikala. Krenuli smo prepoznatim i u svijetu uspješnim sustavom „nextbike“ kojeg smo prilagodili hrvatskom tržištu. Za sada će sustav biti dostupan u centru grada, ali naš plan je širenje mreže javnih bicikala na području grada Zagrebu, ali i na druge gradove. Vjerujemo da će ovaj sustav potaknuti i druge projekte koji će pomoći unaprjeđenju biciklističke kulture te ekološke osviještenosti“, rekao nam je direktor Sustava javnih bicikala d.o.o. Krešimir Dvorski.

Osim grada Zagreba projekt je podržala i Zagrebačka banka, Keindl sport kao službeni servis bicikala, Trilix koji će obavljati usluge službe za informiranje korisnika, Allianz kao osiguravatelj opreme i bicikala, biciklističke udruge, te Savjet za zelenu gradnju.

Potpora Zagrebačke banke ovom projektu pokazuje usmjerenost banke društveno odgovornim konceptima te potvrđuje našu podršku realizaciji inovativne poduzetničke ideje. Zadovoljstvo nam je biti partnerom pametnih i uspješnih projekata koji doprinose promicanju i unapređivanju poduzetničke kulture“, izjavila je Anita Kesić, direktorica Poslovne mreže Zagreb za poduzetničko bankarstvo Zagrebačke banke.

Najam bicikala

Stanice za najam javnih bicikala nalazit će se na sljedećim lokacijama: Glavni kolodvor, Kvaternikov trg, Nacionalna sveučilišna knjižnica, Tehnički muzej, križanje Gundulićeve i Varšavske ulice, križanje Petrinjske i Amruševe ulice.

Budući da je riječ o sustavu koji je građanima dostupan prvi put tijekom prvog mjeseca prvih sat vremena vožnje dnevno će biti gratis. Kako bi unajmili bicikl potrebno je obaviti jednostavan i brz sustav registracije putem web stranice, mobilne aplikacije ili na terminalu. Aktivacija računa stajat će 79 kuna i unutar tog iznosa korisnik će moći svaki dan prvih sat vremena najma koristiti bicikl besplatno. Nakon isteka prvog sata korisnici će plaćati osam kuna za svaki sljedeći sat do maksimalno pet sati.

Nakon prvih mjesec dana gratis će biti prvih pola sata vožnje, a naplata za svaki dodatni sat se neće mijenjati. Također korisnicima će biti omogućene izuzetno povoljne tjedne te mjesečne i polugodišnje pretplate. Građani ne moraju više strahovati zbog krađe bicikala. Prepoznatljiv izgled i registrirani Nextbike bicikli omogućit će korisnicima bezbrižnu vožnju gradom.

Sustav javnih bicikala donosi Zagrebu mnogobrojne koristi od javnog interesa, poboljšava imidž grada, omogućuje otvaranje novih radnih mjesta u sklopu projekta kao i u povezanim djelatnostima. 

Nextbike u Zagrebu