Tko su ovogodišnje "Žene u znanosti"?

| Tech |

Za žene u znanosti

Sinoćnjom svečanom dodjelom stipendija, obilježena je još jedna uspješna godina u znanosti. Nacionalnim programom stipendiranja „Za žene u znanosti“ L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture već sedmu godinu za redom nagrađuju mlade znanstvenice u završnim fazama doktorskog studija. Izborno povjerenstvo sastavljeno od akademika, vrhunskih hrvatskih znanstvenika i profesora i predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, između prijavljenih znanstvenica odabire one koje će se nagraditi stipendijama u pojedinačnoj vrijednosti od 4.000 eura (kunska protuvrijednost). Do sada su nagrađene 22 znanstvenice, a ove godine stipendiju su primile Slađana Bursać, Željka Fiket, Ana Jurinjak Tušek i Helena Bilandžija.

Da je ovaj projekt važan za razvoj znanosti općenito, dokazuje i činjenica da se svake godine prijavljuje sve veći broj kandidatkinja, ali i da predstavlja prestiž u znanstvenim krugovima. Mlade znanstvenice ovom stipendijom dobile su priznanje za svoj doprinos razvoju znanosti u Hrvatskoj, ali i poticaj za daljnji rad prvenstveno na njihovim doktorskim disertacijama, a potom i na raznim istraživanjima u institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kako bi promovirali žene u znanosti L’Oreal i UNESCO 1998., obvezali su se da će pokrenuti zajednički projekt kojim će promovirati važnost žena u svijetu znanosti, podupirati i poticati njihov istraživački rad te njihovo znanstveno usavršavanje. Primijetivši kako se žene bezrazložno nalaze u sjeni svojih muških kolega, L’oreal i UNESCO inicirali su projekt 'For Women in Science'.

L’oreal i UNESCO idealni su partneri jer svojim djelovanjem jednako promoviraju odgovornost prema individualcu kao temelj za bolju zajednicu. L’oreal nije samo vodeći proizvođač kozmetičkih proizvoda u svijetu, već je i jedan od vodećih svjetskih istraživača, u čijim laboratorijima radi čak 55% žena. L’oreal vjeruje u raznolikost, ravnopravnost te u timski rad, koji bez obzira na spol suradnika, donosi najbolje rezultate.