Putujte kroz vrijeme u Zagreb 19. stoljeća

| Tech |

VR pole

Ispred zagrebačke Katedrale će se u subotu održati testiranje stupova za virtualnu realnost, gdje će zainteresirani  građani i turisti putem nove tehnologije moći vidjeti kako je izgledao život u Zagrebu sredinom 19. stoljeća. Građani će na spomenutoj lokaciji od 12 do 16 sati moći besplatno isprobati dva različita stupa za virtualnu stvarnost i putem anketnih upitnika pomoći organizatorima u odabiru stupa koji će ići u serijsku proizvodnju za domaće i svjetsko tržište. 

VR pole

VR stupovi su proizvod domaće startup kompanije vr pole d.o.o., a razvojni tim tvrtke osmislio je i dizajnirao mobilni stup u suradnji s nekoliko profesora s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. VR Pole prototip prvi je ovakve vrste u Europi, a za prvo javno testiranje direktor VR Polea Milan Gudeljević odabrao je upravo stari Zagreb. 

VR pole

"Unutar stupa je ugrađena tehnologija za projekciju virtualne stvarnosti (VR-a) koja u ovom slučaju omogućava ilustraciju života u Zagrebu u 19. stoljeću, nekoliko godina prije velikog potresa.", objasnio je Gudeljević.

Za što vjerniji prikaz izgleda "stare" Katedrale, korišteni su svi dostupni elementi arhivske građe Grada Zagreba, a art direktor VR Polea Dragan Vejnović ističe kako je njegovom timu i njemu to bio jedan od zahtjevnijih projekata na kojima su radili u posljednjih desetak godina. 

"Ovaj projekt pokazao se iznimno izazovnim za prikazivanje putem 3D tehnologije jer osim nekoliko starih razglednica, ne postoje dovoljno realni prikazi Kaptola i stare Katedrale iz tog doba. Baš zbog toga smo izrazito ponosni što smo odradili tako dobar posao, a na građanima je da sada ocijene da li je prikaz dovoljno realan.", ističe Vejnović.

VR pole

U nepunih godinu dana koliko djeluje tvrtka Vr pole je postala finalist Startup Factory Zagreb programa, dio je Tehnološkog parka Zagreb, a s obzirom da su VR Pole stupovi postali dio standardnih eksponata Muzeja Iluzija, koristit će ih njihovi posjetitelji diljem Europe, od Austrije do SAD-a i Malezije.