Što nam donose novi modeli iPhonea 12?

| Tech |

Novi iPhone 12 modeli

Sinoć  po našem vremenu održano je još jedno predstavljanje Apple proizvoda koje tradicionalno bude u rujnu, a ove je godine bilo malo pomaknuto. Najiščekivaniji dio večeri svakako je  lansiranje najnovijeg iPhone modela mobitela. Prema očekivanju, predstavljena su čak četiri nova modela: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max, možemo reći da se nudi za svakoga ponešto.

iPhone 12 i 12 mini

iPhone12 ima ekran od 6.1 inča i kao i svi sinoć predstavljeni modeli podržava 5G mrežu. Vizualno izgleda drugačije od prethodnika te više nema zaobljene rubove već, poput iPhonea 4 i 5, dolazi s ravnijim linijama. 11 posto je tanji i 16 posto lakši od prethodnog modela, a staklom ojačano aluminijsko kućište dolazi u 5 boja: plavoj, zelenoj, crnoj, bijeloj i posebnoj nijansi crvene. Ekran je ojačan keramičkim zaštitnim slojem pa kažu da je i 4 puta otporniji na padove.

iPhone 12 ima dvostruku kameru, glavnu sa senzorom od 12 megapiksela i blendom od f/1.6 i ultraširoku, također sa senzorom od 12 MP. Obećane su puno bolje performanse pri slabijem osvjetljenju zahvaljujući 7-erostrukom postavu leće. Noćni način snimanja rada (night mode) sada će se moći koristiti na svim kamerama na telefonu, uključujući i prednju, selfie kameru. Novost je i značajka Night Mode Time Lapse.

iPhone 12 i 12 mini

MagSafe je novi način bežičnog punjenja koji je također jučer predstavljen, a kako se i pretpostavljalo, uz izliku održivijeg poslovanja, Apple je odlučio da s novim mobitelima više neće dolaziti punjači i slušalice. Početna cijena iPhonea 12 je 799 dolara (dakle, u Hrvatskoj će to biti skuplje, iskustvo je pokazalo oko 8000 kuna).

iPhone 12 i 12 mini

iPhone 12 Mini 5G ima zaslon dijagonale 5,4 inča. Osim dimenzija, u unutrašnjosti je sve isto kao i kod iPhonea 12 - otporan je na vodu i prašinu po standardu IP68, ima Super Retina XDR zaslon te identične kamere. iPhone 12 mini počinje s nižom cijenom od 699 dolara (kod nas bi cijena onda mogla biti oko 7000 kuna).

iPhone 12 Pro

Po svemu nabrijanije varijante iPhonea dolaze s Pro predznakom. Pro ima čelični obrub i keramički zaštitni sloj, dolazi u crnoj/grafitno sivoj, bijeloj/srebrnoj, plavoj i zlatnoj boji. Zaslon modela je povećan na 5,8 inča, a kod Pro Maxa na 6,7 inča. tu je i trostruki, pro sustav kamera na modelima iPhone 12 Pro uključuje nove širokokutne kamere za još bolje performanse pri slabom osvjetljenju, ekspanzivnu ultra široku kameru i telefoto kameru za snimanje zapanjujućih slika i video zapisa.  

iPhone 12 Pro

Cijena ostaje ista kao i kod prošlogodišnjih modela - iPhone 12 Pro koštat će od 999 dolara nadalje (uz početnu memoriju od 128 GB). U Hrvatsko je to oko 10.000 kuna. iPhone 12 Pro Max će koštati od 1099 dolara nadalje (11.000 kuna pa nadalje).

iPhone 12 Pro

iPhone 12 i iPhone 12 Pro moći će se naručiti već ovog petka, a u prodaju dolaze 23. listopada, dok će iPhone 12 Mini te 12 Pro Max u prodaji biti od 13. studenog.

iPhone 12 Pro i Pro Max

 Prikazana je i manja verzija Appleova kućnog pametnog zvučnika HomePod mini, koji je minijaturizirana i zaobljenija verzija već poznatog HomePoda. Preko zvučnika se može upravljati i svim funkcijama pametne kuće, kao što su rasvjeta, grijanje i ostalo. Dolazi u bijeloj i crnoj boji i koštat će 99 dolara.

iPhone 12 Pro