Od ručnog zanata do UNESCO-ove kulturne baštine

| Tech |

ZANAT je tvrtka namještaja iz bosanskog mjesta Konjic, koja je sa svojim radom započela davne 1927. godine kao tvrtka usmjerena na zapošljavanje ljudi koji znaju ručno rezbariti drvo.  Sada već četiri generacije obitelj Nikšić vodi ovu tvrtku te proizvodi ručno rezbareni namještaj i ukrasne predmete od lokalnog drveta s posebnim motivom rezbarenja, danas poznatijim kao „konjicki stilom“ rezbarenja. Tu su tehniku razvili članovi obitelji Nikšić koji su za nju dobili mnoga globalna priznanja od kojih je svakako najveće ono UNESCO-vo. UNSECO ih je ove godine imenovao kandidatom za uvrštavanje na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Kako bi se tvrtka mogla razvijati u modernijem smjeru u svrhu razvoja zanata diljem Bosne i Hercegovine, ZANAT je odlučio zaposliti švedsku dizajnericu Monicu Förster kao direktoricu dizajna. Iako bi se „bosanski konjicki stil“ rezbarenja drva svakako zadržao, pristup kupcima svakako bi se morao modernizirati.

Na Stockholmsku tjednu dizajna na izložbi pod nazivom "Sarajevo Sessions: skandinavski dizajneri otkrivaju bosanski zanat", Förster je predstavila zbirku objekata: „Unna“ stolice za blagovaonice, „Tara“ ormar i police i „Bowls“, odnosno zdjele. Sve što vidite u galeriji ručno je izrađeno.

Čuvajući kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, podržava se zeleni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Svakako odlična ideja i za nas susjede.