Stiže sonarni grudnjak koji rano otkriva rak dojke

| Lifestyle |

Sonarni grudnjak koji otkriva rak dojke

Grudnjaci imaju mnogo funkcija i iako su zapravo grozni, žuljaju i sputavaju većina njihovih funkcija je dobra. Dižu grudi, daju im oblik, skupljaju ih, čine ih više seksi, sakrivaju vaše bradavice od znatiželjnih pogleda, pomažu da vam se grudi ne spuste u budućnosti, a na kraju i izvor su prihoda za kompanije poput Victoria's Secreta. No od sada imaju i funkciju koja vam potencijalno može spasiti život, a to je da otkrivaju rak dojke.

Iako zvuči poput znanstvene fantastike i još uvijek nije krenulo u masovnu proizvodnju, grudnjak koji otkriva rak dojke zaista postoji i pravo je malo znanstveno čudo. Prema Medcity Newsu kompanija „First Warning Systems“ razvila je prvi “ultrasonični detektor raka dojke” koji je zapravo sportski grudnjak/top koji vam može reći postoje li u vašim dojkama neke zločeste stanice koje tamo ne bi smjele biti.

Kako kažu iz ove kompanije, mamografija - iako još uvijek najbolji način za otkrivanje raka dojke (žene - obavezno se pregledavajte) ima dakako i brojna ograničenja, od krivih rezultata, neugode/boli do izlaganja radijaciji. Isto tako prema Mayo klinici, mamografija nije baš najbolja za žene ispod 35 godina koja imaju tvrđe tkivo na grudima pa im osim što ih boli i puno teže otkriva sumnjive nakupine.

Sonarni grudnjak koji otkriva rak dojke

Ovaj zanimljivi grudnjak koristi senzore koji otkrivaju toplinske promjene u tkivu dojke što je znak postojanja potencijalno aktivnog tumora pa šalje tu informaciju računalu koji podatke analizira. Zvuči vam kao da se radi o Zvjezdanim stazama?

Tehnologija u ovom grudnjaku proizlazi iz čiste znanosti i već je prošla tri klinička ispitivanja, s četvrtim u planu. Rezultati su zasada prilično iznenađujući: uređaj može otkriti stanice raka čak šest godina ranije nego tradicionalna dijagnostika. Prema prvim najavama, biti će dostupan u Europi već u 2013., a u SAD-u u 2014. godini nakon što ga odobri njihova FDA.

No ako mislite da će ovaj odličan proizvod biti kao kućni test za trudnoću, varate se. Za ovaj grudnjak ćete morati odvojiti ipak malo više novaca, cijena će mu biti malo manja 1.000 dolara, a vjerojatno će ići i na liječnički recept uz liječničko praćenje.

Kako god, ovaj grudnjak je odlična vijest za sve žene i odlično se nadovezuje na sve aktivnosti o kojima ste čitali ovaj mjesec koji je posvećen dizanju svijesti i borbi protiv raka dojke.

Video o ovom magičnom grudnjaku