Na sajmu automobila u Frankfurtu predstavljen grandiozni BMW i8

| Lifestyle |

Težak 1.490 kilograma, na Sajam automobila u Frankfurtu stigao je i veličanstveni BMW-ov 'plug-in' hibrid i8. Produkcijska varijanta ovog vozila posudila je mnoge detalje od konceptnog modela, ali umjesto laserske tehnologije svjetala izloženi primjerak ipak je dobio LED svjetla. Odustalo se i od koncepta prozirnih vrata koja se i dalje otvaraju prema gore, a drugačije su dizajnirane i felge koje još bolje pristaju produkcijskom automobilu. 

Pogonsku grupu čine 1,5-litarski 3-cilindarski benzinski biturbo motor i elektro-motor. Benzinac razvija 231 KS i 320 Nm obrtnog momenta koji se preko 6-stepenog automatskog mjenjača distribuira na zadnju osovinu. Elektro-motor koji isporučuje 131 KS zadužen je za pogon prednje osovine. Energiju osigurava litijum-jonska baterija kapaciteta 5 kWh. BMW i8 u kombinaciji dva motora razvija 362 KS i 570 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da od 0 do 100 km/h stigne za 4,4 sekunde. 

Pored svega, prosječna potrošnja goriva iznosi samo 2,5 litre na 100 kilometara. Pogonjen isključivo elektro-motorom, i8 može prijeći 35 kilometara i razviti 120 km/h, a korištenjem oba motora autonomija se povećava na 500 kilometara. Automobil se serijski isporučuje na 20-inčnim, a ako želite možete dobiti i s ultralaganim karbonskim felgama. Kako izgleda vaj nevjerovatni automobil saznajte u galeriji.