Znakovi da ste možda trudni

| Moms |

Instagram/ @emileehembrow

Simptomi trudnoće različiti su i variraju od žene do žene, neke žene dugo nemaju nikakve znakove ili nisu prepoznatljivi jer su jako slični znakovima PMS-a.

Ako imate žudnju za određenom hranom, nepodnošenje mirisa, natečene i osjetljive grudi, grčeve, često mokrenje, krvarenje za koje niste sigurni je li menstruacija ili nije... možete posumnjati na trudnoću.

U nastavku vam donosimo 10 suptilnih znakova koji se pojavljuju u prvom tromjesečju trudnoće i ako ih imate, savjetujemo vam da napravite test na trudnoću.

Promjene raspoloženja
Iznenadne promjene raspoloženja mogu biti povezane s promjenama hormona, umorom i stresom u ranoj trudnoći. Normalno je da se kod trudnice javlja emocionalna osjetljivost i da se osjete nagle promjene raspoloženja.

Osjetljivost na svjetlo
Jedna od čudnijih pojava kada je riječ o trudnoći je svakako i osjetljivost na svjetlo.

Glavobolje
Isto tako, glavobolje su vrlo česte u trudnoći.

Izostanak menstruacije
Izostanak menstruacije je jedan od ranih znakova trudnoće, ali je važno istaknuti kako blago krvarenje u ovom razdoblju može biti normalno.

Jutarnja mučnina
Jutarnja mučnina je vrlo čest simptom kod žena u ranoj fazi trudnoće. Mučnina može početi već od petog tjedna  trudnoće, ali je najčešća u osmoj.

Promjene na grudima
Promjene na grudima, posebice tijekom prve trudnoće mogu poslužiti kao rani pokazatelj trudnoće. Dolazi do povećanja tkiva dojke, što je svojevrsna priprema tijela za proizvodnju mlijeka. Vene na grudima postaju vidljivije, a bradavice postaju tamnije. Grudi i bradavice također mogu postati bolne i osjetljive na dodir.

Često mokrenje
Često uriniranje se počinje javljati u ranoj trudnoći. Uzrokovano je rastom ploda, kao i hormonskim promjenama koje povećavaju cirkulaciju krvi u regiji karlice.

Grčevi
Grčevi u trudnoći su vrlo slični onima koji se javljaju tijekom menstruacije. Blago grčenje u regiji abdomena bez krvarenja je normalno u prvom tromjesečju i rezultat je širenja maternice. No, ako ste u poodmakloj trudnoći i ako doživljavate intenzivne grčeve ili vaginalno krvarenje, potražite medicinsku pomoć.

Začepljen nos
Iako ne djeluje kao ozbiljan simptom, začepljen nos je često previđeni rani simptom trudnoće. Kako se opskrbljenost krvlju povećava, blago oticanje može dovesti do začepljenja nosa.

Afinitet i averzija prema hrani
U trudnoći zna doći do povećanog apetita, ali također može doći i do potpune averzije prema nekim namirnicama. Trudnica treba sama napraviti procjenu što joj se sviđa i te namirnice treba jesti.