Zašto trudnice žude za određenom hranom?

| Moms |

Instagram/ @skye.wheatley

Iako mnogi misle da je žudnja za hranom u trudnoći zapravo mit, ovaj problem zaista postoji.

Trudnice često u takvim situacijama uopće ne paze što jedu pa često možete primijetiti da prave ,u najmanju ruku, neobične kombinacije.Trudnice ponekad imaju čudan apetiti pa ih možete vidjeti kako kombiniraju nezamislive namirnice.

Trudnice su sklonije gladi i to zbog hormona. Istraživanja su pokazala da trudnice teže hrani bogatoj kalorijama i masnoćama. Iako točan razlog nije poznat, čini se da postoji hormonska veza.

Ženski spolni hormoni se mijenjaju tijekom trudnoće. Kod trudnica niži nivo dopamina uzrokuje žudnju za svim.Dopamin je kemijski spoj koji u živčanom sustavu djeluje kao neurotransmiter. Iz tog razloga žene često u trudnoći razmišljaju kako jedu hranu koja je bogata masnoćama i kalorijama jer ona podiže nivo dopamina i zbog toga se osjećaju dobro. Kada nivo dopamina padne za vrijeme trudnoće, žene mogu biti sklonije tome da traže hranu koja će ga ponovno podići.

Žudnja za hranom poput mliječnih proizvoda, slatkiša i masnoća se obično javljaju kod žena koje prije nisu jele ovakvu hranu.