Zašto trudnice osjećaju potrebu samo za određenom hranom?

| Moms |

 

Svi ste već čuli priče o tome da trudnice ponekad samo žele jesti sladoled ili kisele krastavce, da ima onih koje u jedan sat poslije ponoći šalju supruga po junk food te da u svojoj zalihi sa slatkišima moraju imati bar pet vrsta čokoladica.

Velika želja za masnom hranom, čokoladom ili pomfritom može započeti kao jednostavna misao, a zatim može prerasti u opsesiju kojoj je teško odoljeti.

Hrana kojoj trudnice dugo odlijevaju može dovesti do prejedanja, a kasnije i kajanja.

Instagram/ @smoothie_bowl

Istraživanja su pokazala da žene koje imaju veću žudnju imaju kasnije problem s viškom kilograma, što dovodi do komplikacija u trudnoći i pri porodu.

Postavlja se pitanje zbog čega je to tako. Najčešće objašnjenje su nutritivni deficiti. Zbog toga nije neuobičajeno da se pojavi želja za hranom koju inače trudnice ne vole i uopće ne jedu.

Tako se često dogodi da osobe koje inače ne jedu meso u trudnoći osjete neobičnu želju za odreskom ili crvenim mesom, razlog tome je vjerojatno nedostatak željeza. Osim toga, može biti i potreba za bjelančevinama. Žudnja za slanom i kiselom hranom može ukazivati na potrebu za natrijem.

Osim toga, žudnja u trudnoći sigurno ovisi o fenomenu hormona koji dramatično mijenjaju organizam buduće majke te tako utječu na osjete okusa i mirisa.

Stručnjaci preporučuju da ako već žudite za određenom hranom, jedete samo zdravije verzije tih namirnica. Primjerice, ako volite čokoladu, dobar izbor bi bila crna čokolada.