Zašto se ne biste trebali osjećati krivima ako ste majka koja radi?

| Moms |

Instagram/ @jassimalay

Žene koje rade i grade karijeru te su istovremeno majke često se osjećaju kao da su u sukobu zbog toga što ne provode onoliko vremena koliko bi htjele sa svojom djecom.

Velik broj radnih mama preplavljen je osjećajem krivnje i manjka samopouzdanja zbog neodobravanje od strane drugih i zabrinutost da posao ometa dobrobit njihove djece. Osim toga, često se javlja i osjećaj neadekvatnosti te krivice.

Iako ne postoji čarobni štapić kojim se taj problem može riješiti, jedno istraživanje je pokazalo da karijera ima pozitivan, a ne negativan, utjecaj na djecu.

Kćeri koje su odgajane uz zaposlene majke bolje se ponašaju u karijeri i vjerojatnije je da će u budućnosti obavljati nadzorne položaje i zarađivati više novca od onih koje odgajaju majke koje borave kod kuće. Radna mama daje dobar primjer i sinovima koji su zbog toga, kada odrastu, više uključeni u odgoj vlastite djece i obzirniji su na radnom mjestu prema drugim ljudima.

Istraživanje je, također, pokazalo da su odrasla djeca radnih majki jednako sretna kao i odrasla djeca majki koje ne rade. Ta djeca ne samo da odrastaju kao uspješni, već su i psihološki zdravija.

Zato, ako ste majka koja radi i osjećate se kao da nešto uskraćujete svojoj djeci, budite svjesni da vaša djeca nisu ni u kakvom riziku ili manjku jer vi niste konstantno s njima. Vi ste osoba koja im daje primjer kako bi se oni trebali ponašati u budućnosti te da je sve moguće uz dobru organizaciju.