Zašto se bebe probude čim ih ispustite iz naručja?

| Moms |

Uspavane bebe su najljepši prizor, ali samo roditelji znaju koliko borbe stoji iza toga i uz to ljuljanja, nošenja i otpjevanih pjesmica da bi se na kraju probudile odmah nakon što ih stavite na krevet ili krevetić.

Većina to odmah povezuje s navikom beba na držanje, ali stvarni razlozi su potpuno drugačiji jer je i razvoj beba kompleksan.

U nastavku vam donosimo razloge zbog kojih se bebe probude čim ih ispustite iz naručja.

Bebi možda treba umirujuća masaža

Osim prigušenih svjetala, manjih aktivnosti, bebe imaju veliku korist od masaže koja će zasigurno pomoći u bržem uspavljivanju. Nježna masaža uvrštena u noćnu rutinu dojenčadi utječe na to dijete ima manje poremećaje tijekom spavanja, što znatno utječe i na bolju kvalitetu majčinog sna.Također, dječja masaža može čak ojačati vezu između majke i bebe.

 

Nedovoljno fizičke aktivnosti

Ovo se odnosi na bebe koje su stare čak nekoliko tjedana. Tako bi dojenčad trebala ležati na trbuhu čime razvijaju mišiće leđa i vrata. Vrijeme koje bebe provedu na trbuhu može utjecati na to koliko dugo one spavaju noću. Bebe koje imaju više od ove rane fizičke aktivnosti noću spavaju duže i mirnije. Stručnjaci savjetuju da pazite da vam dijete ne bude umorno ili gladno dok je na trbuhu.

Beba možda neće shvatiti da je vrijeme za spavanje

Roditelji mogu početi s podučavanjem beba starih tek nekoliko tjedana o dobrim navikama spavanja. No, prekomjerna stimulacija može spriječiti bebe da se dobro i kvalitetno odmore. Sukladno tome, već sat vremena prije spavanja djeteta, smanjite jačinu svjetla kao i sve aktivnosti kako bi dijete shvatilo razliku između dana i noći.

Bebi će možda trebati vremena da se prilagodi

Stručnjaci smatraju da je zapravo uobičajeno da se bebe ponovo meškolje nakon što ih spremite na spavanje. U tom slučaju možete pokušati ponuditi umirujuće riječi prije nego što ih ponovo podignete. Pogledajte hoće li se sami umiriti.

Rast

Pedijatri tvrde da su promjene u načinu spavanja bebe tipične i da se to zove "regresija spavanja" ili period u kojem se bebe koje su ranije doživljavale neprekinuti san iznenada počnu buditi noću ili preskaču vrijeme drijemanja.Inače, bebe sa četiri mjeseca imaju svoj prvi razvojni skok i u tom trenutku će početi spavati drugačije nego onda kada su bile novorođenčadi. Ono čemu ih podučavate u ovoj fazi, među kojima su i dobre i loše stvari, su zapravo osnove životnih navika vašeg djeteta u snu.