Zašto se bebe miču u maternici?

| Moms |

Instagram/ @renate.pettersen

Britanski istraživači su došli do zaključka da nerođene bebe micanjem u maternici razvijaju svijest o svom tijelu i da razvijaju rad mozga.

"Poznato je da su spontano kretanje i povratne informacije iz okoline tijekom ranog razvoja neophodne za pravilan razvoj mozga kod životinja kao što su štakori. U našem istraživanju smo dokazali da to može vrijediti i za ljude", rekao je autor studije Lorenzo Fabrizio sa Sveučilišta u Londonu.

Njegov tim je izmjerio moždane radnje kod 19 novorođenčadi za vrijeme REM faze sna. Bebe su bile u prosjeku stare dva dana, a neke su bile prijevremeno rođene.

Istraživači su pronašli vezu između pokreta i aktivnosti mozga. Primjerice, kretanje desne ruke novorođenčeta izaziva trenutnu aktivnost u lijevom dijelu mozga koji procesuira dodir za desnu ruku. Ovo je najintenzivnije kod prijevremeno rođenih beba, kažu istraživači.

"Brze moždane radnje su povezane s pokretima koji završavaju kada beba napuni nekoliko tjedana života", dodali su istraživači.

Ovi nalazi ukazuju na to da pokreti fetusa u trećem tromjesečju trudnoće pomažu u razvijanju područja mozga koja procesuiraju senzorni ulaz. Na ovaj način beba razvija osjećaj vlastitog tijela, tvrde autori studije.