Zašto ne biste smjeli davati vodu bebama

| Moms |


Voda možda djeluje kao potpuno bezazlen, mogli bismo reći i zdrav napitak. Na kraju krajeva, svi nam uvijek govore koliko je važno da u naše tijelo unosimo dovoljno tekućine. Međutim, kada je riječ o bebama u nekim slučajevima voda je opasna jer može dovesti do intoksikacije, što dalje može dovesti do raznih napada, pa čak i kome ili smrti. Do intoksikacije vodom dolazi ako se u bebin organizam unose velike količine vode u kratkom vremenskom periodu, a nivo natrija u krvi pritom može opasti što u rijetkim slučajevima dovodi do tragične situacije.

Kada bi onda bebama trebali početi davati vodu? Stručnjaci kažu da bi prvih 6 mjeseci života bebama trebali davati isključivo mlijeko, a tu i tamo poneki gutljaj vode. Međutim, neki bi se složili da djeca mogu živjeti bez vode čak do prve godine života. Razlog tome je to što djeca dovoljno tekućine dobivaju kroz majčino mlijeko ili formulu za bebe. Stručnjaci napominju da ni u slučaju velikih vrućina bebama nije neophodno davati vodu, odnosno, nema straha od dehidracije.

Majčino mlijeko ili formula sadrže dovoljno nutrijenata koje su bebama potrebne, poput proteina, vitamina, minerala, ugljikohidrata i masti. Ako im dajete vodu, bebe će imati osjećaj sitosti, a ustvari će im želudac biti pun vode umjesto nutrijenata koji su im neophodni za rast. A s obzirom na to da bebe rastu veoma brzo, njihova potreba za energijom mnogo je veća nego naša. Voda ne može zadovoljiti te potrebe, već ih samo čini privremeno sitima. 

Nemojte se odmah zabrinuti ako ste vašoj bebi nekada dali malo vode, to ne znači da ste joj naškodili jer, kao što smo već spomenuli, znanstvenici kažu da male količine vode ne utječu na zdravlje vašeg djeteta.