Vježbe za lakši porod

| Moms |

Instagram/ @victoriatornegren

Porod je individualna stvar svake žene.

Ovisi o više faktora na koje većinom ne možemo utjecati jer ovise o samoj ženi, odnosno o stanju njezinog organizma. Vježbanje u trudnoći, naravno ako se radi o normalnoj trudnoći, je od velike pomoći za samu trudnoću i porod.

Porod nije lagan, ali ga se može olakšati. Nemojte imati prevelika očekivanja i nadati se da će upravo vaš porod biti jedan od onih koji svi priželjkuju. Morate biti svjesni da je porod veliki šok za organizam i da neće biti jednostavno.

Važno je naglasiti da je kontinuirano vježbanje u trudnoći od velike važnosti jer će vaše tijelo učiniti fleksibilnijim, ali i mišićno funkcionalnim što je odlična priprema za porod. Fleksibilnost će pomoći samom izlasku djeteta, a mišićna funkcionalnost da upotrijebite prave mišiće za donošenje djeteta na svijet.

Donosimo vam vježbe koje će potaknuti prirodan porod te će vam poslužiti da bi porod ubrzale i učinile ga lakšim.

Kruženje zdjelicom na pilates lopti

Izvodite kružne pokrete zdjelicom tako da vam je gornji dio tijela u jednom položaju te napravite po 10 ponavljanja u obje strane. Ako vam ovaj pokret odgovara na porodu možete ga izvoditi neprekidno tijekom cijelog poroda.

Podvlačenje zdjelice

Ovom vježbom istegnuti ćete donji dio leđa i dobiti laganu i dozvoljenu kontrakciju mišića trbuha u trudnoći. Kontrakcija mišića trbuha i njihovo održavanje te potiče djeteta na spuštanje niže u zdjelicu.

Pretklon u sjedu

Sjednite na pod i spojite stopala uz flektirana koljena. Izvodite pretklon te laktovima pritisnite koljena prema podlozi. Tako istežete aduktore čime pridonosite njihovoj fleksibilnosti, ali i fleksibilnosti mišića koji se moraju rastegnuti prilikom samog izlaska djeteta na produ.

Sumo čučanj

Čučnjevi se preporučuju pri dužim porodima i ne otvaranju na porodu, ali i prilikom početnih trudova jer potiču tijelo na bolje otvaranje. Ako niste u mogućnosti samostalno izvesti čučanj, pomoć zatražite od svog partnera ili se pridržite za neki objekt.