Što trudnice ne trebaju raditi?

| Moms |

 

Instagram/ @skye.wheatley

Neka istraživanja sugeriraju da depresija i anksioznost kod trudnica mogu povećati rizik od preranog rođenja i manje porođajne težine bebe.

No, postoje i neke druge stvari koje mogu utjecati na vašu bebu.

Donosimo vam 4 stvari koje trebate izbjegavati tijekom trudnoće:

Opuštanje u vrućoj kadi ili sauni
Velika vrućina u sauni ili kadi može biti opuštajuća, ali nije dobra za vaše dijete. To ne biste trebali raditi. Ako ste poželjeli toplu kupku, onda neka ne bude pretopla i ne zadržavajte se duže od deset minuta. Kada je riječ o sauni, prvo se posavjetujte s liječnikom.

Slaba fizička aktivnost i prejedanje
Dodatno povećanje tjelesne težine tijekom trudnoće može dovesti do porođajnih komplikacija, rasta fetusa i zadržavanja tjelesne težine nakon porođaja. Štoviše, može povećati rizik od pretilosti za dijete. Tjelesna aktivnost tijekom trudnoće ima i fizičke i psihičke koristi za majku i dijete. Liječnici preporučuju 30 minuta vježbanja za trudnice nekoliko dana u tjednu. Ne zaboravite na šetnju jer će vas ona održavati u formi i mozak će dobiti malo kisika, što je jako važno za mentalno zdravlje.

Previše kofeina
Općenito, ne postoje studije koje govore da je zabranjeno konzumirati kavu. To ne uzrokuje urođene mane. Ali tijekom trudnoće ga treba ograničiti. Treba imati na umu da kofein također prelazi preko placente i ulazi u bebin krvotok.Vodite računa o svojoj prehrani i smanjite potrošnju kave. Jedna ili dvije šalice kave je sasvim u redu.

Konzumacija šećera
Neke studije su pokazale da su majke koje su tijekom trudnoće konzumirale velike količine šećera dobile djecu koja su imala problema s vještinama učenja i pamćenja. Umjesto slatkiša, trudnice bi trebale jesti više voća i smanjiti konzumaciju gaziranih pića.