Što trebate napraviti ako planirate trudnoću?

| Moms |

Ako ste se odlučili na veliki korak -osnovati obitelj sa svojim partnerom,  postoje pitanja koja trebate postaviti svom liječniku.

Jedna od najvažnijih odluka u životu je imati obitelj. I dok tehnički možete uskočiti u krevet i početi pokušavati u bilo kojem trenutku, preporuka je unaprijed zakazati posjet liječniku, barem nekoliko mjeseci prije početka začeća. Pri ovoj posjeti, liječnik će napraviti procjenu zdravstvenog stanja, kao i procjenu bilo kakvih zdravstvenih problema i dati savjet kako se pripremiti za zdravu trudnoću.

U nastavku vam donosimo 6 pitanja koja biste trebali postaviti svom liječniku bez srama i uzdržavanja.

Koliko je vremena potrebno da zatrudnim?
Naravno, vaš liječnik ne može predvidjeti točno kada ćete začeti dijete. Nekim parovima to uspije u prvom pokušaju, a drugima to ne pođe za rukom ni nakon godinu dana. Vaš liječnik može imati neka opća predviđanja na temelju vaših godina, povijesti zdravlja i iskustva sa začećem.

Kada trebam prekinuti s kontracepcijskim pilulama?
Nije moguće uvijek zatrudnjeti odmah nakon što se prestane s pilulama za kontracepciju. Hormonalne tablete, primjerice, mogu promijeniti vaš ciklus i nekoliko mjeseci nakon što ih prestanete uzimati.

Utječe li moje zdravstveno stanje na plodnost?
Neka zdravstvena stanja mogu utjecati na sposobnost da zatrudnite. Tu spadaju policistični jajnici, endometrioza, poremećaj štitnjače... Kada je riječ o partneru, to može biti problem s brojem spermatozoida, njihovom pokretljivošću ili morfologijom. Liječnik je osoba koja može najbolje procijeniti situaciju i ponuditi rješenje.

Koliko lijekovi koje uzimam mogu utjecati na plodnost?
Neki lijekovi, uključujući lijekove za visoki krvni tlak i epilepsiju mogu smanjiti šanse za začeće. Određeni lijekovi bez recepta, kao i lijekovi na recept mogu naškoditi bebi nakon što zatrudnite. Treba se posavjetovati sa svojim liječnikom koje lijekove trebate odbaciti, zamijeniti i koje biljne lijekove ne biste trebali koristiti.

Trebam li koristiti vitamine i suplemente?
Buduće majke trebale bi početi koristiti dodatke folne kiseline od 3 do 6 mjeseci prije nego što pokušaju začeće. Folna kiselina smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi i nekih drugih defekata. Liječnik može preporučiti i prenatalne vitamine, posebno ako nekome nedostaje određene hranjive tvari u prehrani.

Je li potrebno promijeniti  životne navike?
Prekomjerna ili premala težina mogu smanjiti plodnost, dovesti do komplikacija u trudnoći, kao što su gestacijski dijabetes, visok krvni tlak, pobačaj. Prekomjerno vježbanje, konzumiranje alkohola, pušenje cigareta također mogu negativno utjecati na plodnost i trudnoću. Potrebno je imati otvoren razgovor s liječnikom o trenutnim životnim navikama i otvoreno pitati što je potrebno promijeniti prije nego što pokušate imati dijete.