Simptome u trudnoći koje ne smijete ignorirati

| Moms |

 

Razdoblje trudnoće je vrijeme velikih promjena kod žene i u fizičkom i u psihičkom smislu.

Iako kod većine žena trudnoća napreduje bez ikakvih problema, nekada se mogu javiti simptomi koji upućuju na ozbiljne komplikacije. Ako ste trudni, a imate sljedeće simptome, javite se svom liječniku.

Ako ste trudni manje od 12 tjedana i konstantno vas boli trbuh, može se raditi o izvanmateričnoj trudnoći. Oštra bol može upućivati i na spontani pobačaj. Osim toga, bol u gornjem dijelu trbuha, oko jetre, može upućivati na preeklampsiju koja se javlja nakon 20.tjedna trudnoće.

Temperatura veća od 38 stupnjeva bez nekih drugih simptoma, obično pokazuje da je riječ o infekciji koju biste trebali odmah liječiti antibioticima. Temperatura praćena bolnim mokrenjem može ukazivati na infekciju urinarnog trakta koja se liječi antibioticima.

Natečena noga koja je topla na dodir može biti znak venske tromboze. Ako imate ovaj simptom, trebali biste odmah nazvati liječnika.

Prve pokrete bebe biste trebali osjetiti između 16. i 20. tjedna trudnoće, a nakon 28. Tjedna trebali biste osjetiti barem deset pokreta dnevno. Nakon toga, ako ne osjećate udarce bebe oko sat vremena, nemojte paničiti. Popijte čašu soka, nakon čega bi se beba trebala početi pomjerati, a ako se ne pomjera duže vremena, obavezno nazovite svog liječnika. Smanjena količina pokreta može biti znak da je beba pod stresom, što također ne smijete ignorirati.

Osjećate li žeđ i konstantno mokrenje, to može biti znak koji upućuje na zatajenje bubrega, što je jako opasno i za majku i za dijete.