S koliko mjeseci bebe počnu pričati?

| Moms |

Bebe brzo razvijaju govor, što poboljšava njihovu sposobnost izražavanja riječima. Ali baš kao što beba mora puzati prije hodanja, tako i mora gugukati prije nego što progovori.

Gugutanje je važna prekretnica jer predstavlja početak stvarne komunikacije, tada beba počinje eksperimentirati sa zvukovima, slušati reakcije, reagirati i stvarati društvene odnose.

Kada beba počinje govoriti svojim jezikom, vi je vjerojatno nećete razumjeti, ali će je na kraju ovaj vid komunikacije dovesti do stvarnih riječi. Njeno brbljanje postaje i društvena komponenata. Naime, prije nego li je počela govoriti, beba vas je dugo promatrala i pravila svoj jezik. Ona promatra kako reagirate na njene zvukove i kako naizmjenično razgovarate s drugim osobama.

Verbalne vještine vaše bebe napredovat će kroz faze kako sazrijeva njen vokalni mehanizam. Zvukovi poput produženih samoglasnika trajat će u dobi od dva do tri mjeseca. Brbljanje počinje oko 4. mjeseca starosti.

Ako želite da vaša beba čim prije progovori, razgovarajte s njom. Napravite pauzu kada joj nešto kažete kako bi ona imala vremena da obradi vaše riječi i pokuša vas oponašati.

Kada beba počinje koristiti jezik i usne za oblikovanje zvukova, što je obično u dobi od šest do sedam mjeseci, njeno brbljanje će sve više početi ličiti na govor. Čut ćete širi spektar zvukova, poput "ba ba-pa-ta-bi-bi-bi".

Fokusirajte se na ono što vaša beba izgovara, a i izrazi lica i govor tijela mogu dosta toga reći. Prije navršene prve godine života, vaša beba će brljati u dužim nizovima kratkih slogova.

Prva riječ sa značenjem javlja se u dobi od godine dana, odnosno između devetog i petnaestog mjeseca te tada počinje govorno razdoblje u kojem se dijete počinje aktivno služiti govorom i jezikom. Između osamnaestog i dvadesetog mjeseca, dijete počinje slagati prve rečenice te naglo proširivati rječnik.

Ako vaša beba ne progovori u predviđenom terminu nemojte se brinuti, svako dijete razvija govorne vještine u različito vrijeme. Sve dok brbljanje vaše bebe napreduje i ona se druži s vama i drugima, nema potrebe za brigom.