Roditeljske pogreške koje utječu na kvalitetu bebinog sna

| Moms |

 

Instagram/ @josefinenocera

Dobar san je presudan za razvoj mozga vaše bebe.

Nedovoljno sna kod beba može dovesti do problema s govorom i poremećaja hiperaktivnosti. Neki roditelji spavaju s djecom u krevetu nadajući se da će se tako prije povezati. To ne samo da je zbunjujuće za dijete već može biti i opasno za njega.I to nije jedino što ne biste trebali činiti da bi vam dijete spavalo dobro.

Donosimo vam pogreške koje roditelji najčešće prave kada uspavljuju bebu:

Ne umarate bebu dovoljno kada je budna
Djeca su ista kao i mi, što smo zauzetiji u toku dana, to smo iscrpljeniji i lakše ćemo zaspati. Zato pokušajte uključiti svoju bebu u što više aktivnosti. Pričajte im i pjevajte, izvedite ih vani i pustite ih da uživaju u lijepom danu. Sve će to učiniti vaše dijete umornijim i spremnim za spavanje.

Beba nema rutinu spavanja
Uspostavljanje rutine spavanja bitno je za vaše dijete. To mu može pomoći da se smiri i brže zaspi. Veoma je važno da se držite rasporeda kako bi dijete naučilo kada mu je vrijeme za spavanje. S vremenom će se naviknuti da u isto vrijeme ide spavati tako da će uspavljivanje postati puno lakše i brže.

Neprepoznavanje znakova
Ponekad roditelji predugo čekaju prije nego što djecu pošalju na spavanje. Na primjer, čekaju dok ne počnu plakati. No, postoje i mnogi drugi znakovi koji pokazuju da je vaše dijete umorno i da mu treba san. Ako se mršte, šakama trljaju oči i uši to može značiti da mu je vrijeme za spavanje.

Ostavljate bebu da spava u osvijetljenoj sobi
Tama djeluje smirujuće na bebe i potiče proizvodnju melatonina hormona koji pomaže u regulaciji sna.

Blokiranje buke
Bebe ne trebaju spavati u potpunoj tišini jer ako tako naviknu, kasnije može imati velikih poteškoća sa spavanjem. Ponekad se čak preporučuje da koristite uređaje koje stvaraju tihu buku koji mogu pomoći bebi da lakše zaspi.

Držite bebu predugo budnu
Možda mislite da ako je beba duže budna da će biti umornija i da će brže zaspati. No, to može upropastiti raspored spavanja i utjecati na količinu sna.