Navike koje imaju loš utjecaj na dječje zdravlje

| Moms |

Instagram/ @amberfillerup

Jeste li svjesni loših navika svoje djece?

Određene od njih djeci možemo tolerirati, ali ima i onih koje je bolje što prije promijeniti kako ne bi imale loš utjecaj na njihov razvoj.

3 navike s kojima se većina roditelja susretne:

Nedovoljan boravak na zraku
Koliko često i koliko dugo vaše dijete boravi na zraku ? Istraživanja pokazuju da sve više djece nema vremena za igranje na otvorenom što ima negativne posljedice na njihov motorni razvoj, mentalno zdravlje i nivo vitamina D. Trebalo bi na zraku provoditi najmanje 60 minuta dnevno. Zabavite se vožnjom bicikla, šetnjom po parku, dobacivanjem loptom ili samo istraživanjem prirode.

Previše vremena ispred ekrana
Postoji li kod vas vremensko ograničenje koliko dugo djeca mogu gledati televiziju dnevno? Ili koliko dugo mogu provesti vrijeme za kompjuterom i mobitelom ? Istraživanja pokazuju kako previše vremena ispred ekrana može loše utjecati na razvoj, ometa pažnju djeteta i umanjuje njegove sportske sposobnosti. Pokušajte vrijeme ispred bilo kojeg ekrana ograničiti na dva sata dnevno, a djeci ispod dvije godine na apsolutni minimum.

Pretjerano konzumiranje šećera
Grickalice i pića koja su namijenjena djeci su puna šećera. Provjeravajte koliko ga ima u namirnicama koje konzumira vaše dijete i promijenite njegove navike prehrane. Šećer nije samo glavni uzrok pretilosti već stvara i ovisnost pa je teško odreći ga se. Zamijenite slatke sokove mlijekom s manjim postotkom masti ili svježe cijeđenim voćnim sokom. Probajte grickalice sa žitaricama cijelog zrna, uvedite više voća i dajte jogurt za užinu.