Zašto je važno djecu naučiti štedjeti?

| Moms |

Instagram/ @arishalebedeva2014

Kakav će odnos dijete imati prema novcu ovisi od odgoja, a  mališani već do 10. godine razumiju njegovu vrijednost, pokazuje britansko istraživanje.

U ovim godinama djeca shvaćaju da se novac zarađuje, da ga nema u neograničenim količinama i da je važno štedjeti. Sedam posto roditelja čak misli da je njihovo dijete razumjelo koncept novca već s pet godina.

U istraživanju je sudjelovalo 500 roditelja i djece starosti između 5 i 15 godina. Svaki četvrti roditelj požalio se da nije naučio značenje financijskog planiranja u djetinjstvu, a skoro trećina kaže da bi voljela da su ih njihovi roditelji naučili značaju štednje kad su bili mali. Zato sada sa svojom djecom ispravljaju tu grešku pa tek 13 posto ih je reklo da ne uče dijete značenju novca. Većina roditelja (85 posto) vjeruje da je na njima odgovornost dijete naučiti štednji, a svaki deseti misli da je za to zadužena škola.

Da djeca shvaćaju značenje štednje, pokazuje broj od 89 posto dječaka i 77 posto djevojčica koji su rekli da bi voljeli štedjeti u budućnosti.
Odgovarajući na pitanje zašto vole štedjeti novac, skoro svaki drugi mališan je rekao da želi kupiti slatkiše i igračke Svako treće dijete štedi da bi kupilo poklone članovima obitelji, a svaki peti unaprijed razmišlja o fakultetu.