Namirnice koje bi trudnice trebale izbjegavati

| Moms |

Trudnice smiju jesti skoro svu hranu, ali neke namirnice je ipak bolje izbjegavati.

Postoje hranjive tvari, vitamini i minerali koji su potrebni za razvoj vašeg djeteta. Većina hrane je sigurna, ali postoje neke namirnice koje biste trebali izbjegavati tijekom trudnoće jer mogu sadržavati bakterije, kemijske sastojke i parazite koji mogu naštetiti bebi.

Riba koja sadrži veće količine žive

Ova riba je povezana s kašnjenjem u razvoju i oštećenjima mozga. To su primjerice morski pas, sabljarka, skuša i veće količine tune.

Sirova jaja

S jajima treba biti pažljiv posebno zbog mogućeg izlaganja salmoneli. Izbjegavajte domaću majonezu i umake koji se rade od sirovih jaja.

Mesne prerađevine

Pokušajte izbjegavati mesne prerađevine poput kobasica, pašteta ili hrenovki. One mogu sadržavati bakteriju listeriju koja može zakomplicirati trudnoću.

Meki sirevi

Preporučljivo je izbjegavati meke sireve i nepasterizirano mlijeko, također zbog listerije koja može preko majke na bebu prijeći kroz posteljicu i tako je zaraziti.

Čajevi i začini

Možete piti sve čajeve u trudnoći, samo pazite na količinu kofeina. Pripazite s crnim čajem, kao i s čajem od slatkog korijena. A od začina je dobro izbjegavati cimet jer može teško pasti na želudac.

Konzerve

Glavna briga znanstvenika su same konzerve zbog takozvanog bisfenola A ili BPA-a. Izloženost bisfenolu A u fazi razvoja fetusa može povećati rizik od problema s ponašanjem poput hiperaktivnosti i agresije, pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i promjena u funkciji jetara". Dodaje i da ne savjetuje prehranu konzerviranom hranom, ali zbog jedne konzerve dnevno ne bi bila zabrinuta.

Kofein

Trudnice trebale izbjegavati kavu u velikim količinama.Možete piti kavu ako ste trudni, ali da morate smanjiti količinu na ne više od 200 miligrama kofeina dnevno. Dodaje i da jedna šalica sadrži oko 90 miligrama kofeina pa dvije male šalice dnevno ne bi trebale imati utjecaja na bebu.