Najčešći simptomi postporođajne depresije

| Moms |

 

Instagram/ @victoriatornegren

Trudnoća je sama po sebi vrlo burno razdoblje, ali je bitno istaknuti i kako vrijeme neposredno nakon poroda trudnicama ne donosi znatno olakšanje.

Sasvim je normalno da se trudnica osjeća malo umorno i bezvoljno tijekom prvih nekoliko dana nakon porođaja. Novopečene mame osjećaju pravu mješavinu emocija koja će se kretati od radosti zato što vide svoju bebu, olakšanja zato što više nisu trudne i straha kako će se nositi s majčinstvom.

Razina spolnih hormona, koja je na visokoj razini tijekom trudnoće može se iznenada smanjiti tri do deset dana nakon porođaja. Ovo će prouzrokovati da se osjećate nesretnom, anksioznom, a čak može prouzrokovati i plakanje. No, razveselit ćete se nakon kratkog vremenskog razdoblja.

Kod većine žena ovaj vrtlog različitih emocija nestaje za jedan ili dva tjedna, ali kod nekih se može produžiti i postati sve teži za podnijeti. U ovom slučaju se radi o postporođajnoj depresiji čije liječenje počinje odlaskom psihologu.

Također, sasvim je normalno određenoj osobi koja vam je bliska reći kako se osjećate da ne biste bili usamljeni tijekom ovog burnog životnog razdoblja.