Najbolja tjelovježba za trudnice u svakoj fazi trudnoće

| Moms |

@rosiehw
@rosiehw

 Ako trebate motivaciju za više kretanja u trudnoći, možda će vas ovo ohrabriti: studija u American Journal of Obstetrics and Gynecology, dokazala je kako vježbanje u trudnoći priprema tijelo za porod i brži oporavak. U nastavku donosimo 6 vrsta tjelovježbe koje možete prakticirati u svakom stupnju trudnoće. 

BARRE

Barre ne zahtijeva puno napora, a mali ponavljajući pokreti idealni su za sve buduće mame. U prvom tromjesečju slobodno možete pratiti uobičajeni program, a kasnije zamolite instruktora modifikacije za eventualne pokrete koji zahtijevaju ležanje na leđima, okretanje iz struka ili balansiranje na baletnoj štangi.

PLIVANJE

Vježbanje u vodi daje vam kompletno novi spektar kretnji bez nepotrebnog pritiska na zglobove. Plus: ovo je jedan od rijetkih trenutaka u trudnoći kada ćete se osjećati lagano i poletno. Uvijek ulazite u bazen polako i držite se pokreta u kojima se osjećate ugodno. Preporučuje se prsno plivanje zato što ne zahtijeva rotaciju torza ili trbuha. 

PRENATAL JOGA

Ako nikad prije niste probali yogu (ili ste relativno novi), nađite trenera koji vas može voditi kroz pokrete i držati oko na vašoj formi. Ovo je jako važno kako napredujete u trudnoći. U drugom tromjesečju izbjegavajte bilo koju pozu koja zahtjeva ležanje na leđima te pokrete koji su izazov za ravnotežu. 

 

VOŽNJA BICIKLA

Veliki plus: ovo je jedini trening gdje imate sjedalo koje vam daje potporu. Ručke bicikla vam također mogu pomoći pri stabilizaciji kako vam raste trbuh. Samo pazite da ste pravilno hidratizirani tijekom cijelog treninga i obavezno mislite na disanje. U trećem tromjesečju izbjegavajte poskakivanje i vožnju stojećki. I naravno, ne možemo ovo dovoljno naglasiti - ali uvijek pratite vlastiti tempo i odmorite kad vam je potrebno.

 

TRČANJE

Da, postat će sve teže kako rastete, ali i dalje je moguće trčati kroz gotovo cijelu trudnoću. Samo imajte na umu brzinu i udaljenost, čak i ako ste inače jako iskusna trkačica. Nosite dosta težine, pa naravno da nećete biti jednako brzi kao i prije. Slušajte svoje tijelo i krenite na lagani jogg ili brzi šetnju. 

VJEŽBE SNAGE

Korištenje teških utega, posebno u trećem tromjesečju, možda ipak nije najbolja ideja, ali treninzi snage (poput čučnjeva ili sklekova na zidu) mogu vam pomoći održati snagu tijekom cijele trudnoće. Predlažemo da za vježbe ruku ipak koristite lagane bučice kako bi zadržali tonus.

@kellyrowland
@kellyrowland