Mitovi o blizancima

| Moms |

 

Instagram/ @mammatilltwins

Blizanci predstavljaju dva embrija koja se u tijelu majke istovremeno razvijaju i rode se neposredno jedan poslije drugog.

Postoje mnogi mitovi i zablude o blizancima.

Pročitajte neke od njih:

Njih je dvaput teže odgajati
Nije nužno točno. Poput ljubavi, roditeljski trud nije nešto što se može mjeriti kvantitativno. Svi roditelji iskuse tu i tamo poteškoće i izazove u odnosu sa svojom djecom. Na neki način je lakše odgajati blizance, nego nekoliko djece različite dobi. Blizanci su jedno drugome podrška, prijatelj i zabavljaju se zajedno – roditelji bar o zabavi ne moraju pretjerano brinuti.

Jedan je dobar, a drugi je malo zlo
Nijedno dijete nije ni samo dobro, ni samo loše. Naravno, postoji vrijeme kada jedan blizanac pokušava privući roditeljsku pažnju pa je “mali anđeo”, a drugi onda djeluje kao „malo zlo“. Blizanci su okrenuti jedno drugom i vrlo često će mijenjati uloge. Međutim, zajedno će raditi gluposti, isto kao što će zajedno raditi i dobre stvari .

Oni se uvijek rađaju carskim rezom
Iako postoje rizici povezani s višestrukim trudnoćama za koje je carski rez sigurnija opcija rađanja, nisu svi blizanci rođeni carskim rezom – mnogi od blizanaca su rođeni vaginalno.

Blizanci uvijek trebaju biti odvojeni u školi
Ovo je još jedan mit. Novije studije pokazuju da proces razdvajanje blizanaca u različite razrede pravi veću štetu nego što ima koristi. Naime, novije studije pokazuju da su blizanci uspješniji u ispunjavanju zadataka i da imaju bolji uspjeh u školi ako su u istom razredu.

Obitelji s blizancima dobivaju brojne popuste
Koliko god to lijepo zvuči, ipak nije tako. Povremeno će samo neke škole ili aktivnosti ponuditi popust – recimo 10 ili 20% – za drugo dijete.

Oni su uvijek najbolji prijatelji
Iako je veza između blizanaca jedinstvena i posebna, blizanci nisu automatski najbolji prijatelji. Oni uživaju u prijateljstvima i s drugom djecom, baš kao i ostala braća i sestre.

Uvijek su konkurencija jedno drugom
Konkurencija kod blizanaca je ista kao i među ostalom braćom i sestrama. Štoviše, kod blizanaca je ima manje. Dok razvijaju individualni identitet, oni ne osjećaju potrebu bitu drugačiji od svog brata ili sestre.

Stariji blizanac je vođa, a mlađi ga slijedi
Redoslijed rođenja uopće nije bitan blizancima. Ništa spektakularno se ne dogodi za par minuta razlike između rođenja što bi moglo utjecati na njihovu posebnost. Ako prvorođeni više pokazuje vodstvo, to je više vjerojatno zbog utjecaja okoline, a ne njihovog međusobnog odnosa. Neki roditelji izaberu ne reći djeci tko je stariji da bi izbjegli ovakve i slične usporedbe od strane obitelji i prijatelja.

Blizanci imaju telepatske sposobnosti
To je zanimljiv koncept, da blizanci imaju neku vrstu paranormalne veze – twin telepatija. To što blizanci završavaju jedni drugima rečenice i izgovaraju neke riječi u isti glas – nije nužno telepatija. Naime, znanstvenici tvrde da svake dvije osobe koje se dobro poznaju i dijele bliskost rade iste stvari kao i blizanci.

Oni izgledaju identično i nitko ih ne može razlikovati, čak ni roditelji
Neki blizanci nisu identični (dvojajčani), a neki jesu. Čak i identični blizanci s vrlo sličnim fizičkim atributima imaju suptilne razlike. Roditelji mogu skoro uvijek reći tko je tko, što ne znači da se neće dogoditi greška.