Koliko slatkiša smijete dati djeci?

| Moms |

Kada bi se djecu pitalo, slatkiši bi se jeli za doručak, ručak i večeru i to svakog dana.

Nema djeteta koje ne voli slatkiše, no upravo to može biti jako naporno roditeljima koji ne znaju na koji način postaviti granice, a da s druge strane ne skrivaju svuda po kući čokolade, bombone i ostale poslastice.

Važno je naučiti dijete umjerenosti, kako kasnije u životu ne bi imalo problema s nezdravim navikama.

Slatkiše je u redu davati mališanima ponekad, ali nikako svakog dana. Sačuvajte to za posebne prilike i služite ih u malim porcijama. Veličina porcije za predškolca je nešto manja od polovine porcije za odrasle. Ako imate malo dijete prava mjera su: čokoladica, jedan ili dva keksića, ili mali sladoled u kornetu.

Trudite se da umjesto slatkiša djeci dajete neke malo zdravije namirnice koje mogu biti alternativa poput sladoleda od prirodnog soka ili voća prelivenog crnom čokoladom.

Također, nemojte slatkiše koristiti kao nagradu ili kaznu. Na taj način slatkišima dajete posebno značenje odnosno dajete im prednost u odnosu na ostala jela.

Naravno, podjednako je važno napomenuti da djeca prije slatkiša trebaju unijeti dovoljno nutrijenata kroz obrok. Šećer u slatkišima oslobađa insulin, zbog čega se povećava apetit.

Postavite granice koliko slatkiša je dovoljno. Ako dijete traži još slatkiša, jednostavno odgovorite “Ne!”

Također, ograničite broj slatkiša i grickalica koje imate kod kuće i nemojte kupovati sve i svašta.