Koliko beba treba spavati dnevno?

| Moms |

Instagram/ @laurengores

Prvih nekoliko tjedana po dolasku iz rodilišta ponosni mama i tata apsolutno su spremni započeti aktivno roditeljstvo i stoje pored bebinog kreveca i danonoćno stoje nad svojim malim anđelom, nestrpljivo čekajući da se probudi iz, kako se njima čini, beskonačnog spavanja.

S oduševljenjem i nestrpljenjem čekaju da beba otvore okice, kako bi je uzeli u naručje, da je maze, grle, ljube. Međutim, vrlo brzo, pošto beba počne provoditi sve više vremena budna pa se javlja pitanje "Koliko sna je potrebno bebi preko dana?"

Prosječna beba u petom mjesecu tijekom dana spava 3-4 puta po nešto više od sat vremena. Pojedine bebe, međutim, zaspu i 5-6 puta po otprilike 20-30 minuta, dok nekim bebama najviše odgovara spavati 2 puta po sat ili dva.

Broj i dužina dnevnog spavanja koje vaše novorođenče ima manje su važni od ukupnog vremena koje ono provede spavajući. U prosjeku, to je tijekom 5-og mjeseca bebinog života oko 15 sati dnevno, ali su, ovisno od bebe, moguća odstupanja.

Duže spavanje više odgovara roditeljima, jer omogućava duže intervale u kojima mogu obaviti sve one kućne poslove koje ne mogu dok je beba budna. Naravno, postoje bebe koje preko dana spavaju u kratkim intervalima a takav obrazac slijede i tijekom noći, što zna biti veoma naporno za roditelje.

Ako smatrate da je vašoj bebi potrebno više sna, trebate joj produžiti intervale spavanja. Ali ako spava malo a izgleda sasvim zadovoljno, trebate prihvatiti činjenicu da je ona od onih beba koje imaju takav metabolizam da im je potrebno znatno manje sna.